Odrůdy
bazalky pro pěstování. Pokud se rozhodnete pěstovat bazalku ze semínek, máte celou
pestrou škálu odrůd, ze kterých si můžete vybrat tu, která vám bude vyhovovat.
Sladká (Genovese)
Bazalka ‚Sweet‘ (Genovese), Ocimum basilicum, je nejoblíbenější odrůda bazalky s velkými, měkkými listy a sladkou chutí. Je skvělá syrová s rajčaty a v Itálii se hojně pěstuje pro použití v pestu.
Bazalka Karmínový král
Ocimum basilicum ‚Crimson King‘ je odrůda s fialovými listy vyšlechtěná v Británii s jednotnými, „pohárkovitými“ listy a větší vitalitou než jiné fialové odrůdy. Neobvyklá barva této rostliny bazalky znamená, že vypadá skvěle v nádobách nebo okenních truhlících v kombinaci s jinými rostlinami – vyzkoušejte třeba s rajčaty a měsíčkem.
Bazalka řecká
Řecká neboli „keříčková“ bazalka (Ocimum basilicum var. minimum „řecká“) má menší listy než bazalka sladká, s mírně sladší, anýzovo-hřebíčkovou chutí. Použijte ji k přípravě pesta nebo je přidejte do rajčatových omáček nebo pizzy. Díky svému úhlednému a kompaktnímu tvaru je ideální pro pěstování v nádobě.
Bazalka African Blue‘
Ocimum basilicum ‚African Blue‘ má atraktivní fialovo-modré květy (velmi oblíbené včelami) a fialově žilkované listy. Je větší než ostatní bazalky, dosahuje výšky 75 cm a vypadá skvěle v květináči nebo v záhonu. Tato rostlina bazalky je něžná trvalka, takže bude potřebovat ochranu přes zimu.
Thajská bazalka
Ocimum tenuiflorum, známá také jako posvátná nebo posvátná bazalka nebo tulsi, je malá odrůda s fialovo-zelenými pilovitými listy a fialovými stonky. Pochází z Thajska, a proto je ideální bazalkou pro použití v thajských pokrmech.
Bazalka Cinnamon
Ocimum basilicum Cinnamon má květenství fialových květů a fialově žilkované listy s velmi pikantní skořicovou chutí a tóny hřebíčku. Je dobrá ke smaženým hranolkům.
Bazalka Red Rubin
Ocimum basilicum var. Purpurascens. Odrůda Red Rubin produkuje vysoce aromatické, tmavě fialové listy a fialově růžové květy. Vhodné pro okrasné a bylinkové záhony. Dorůstá do výšky 45 cm.
Zdroje: Gardeners World
Zdroje foto: Pixabay.com