Pamatujete si ještě na poučku z hodin chemie? Vždy lijeme kyselinu do vody, nikdy naopak. Toto jednoduché pravidlo vám může zachránit zrak i zdraví. Práce s žíravinami, jako jsou kyseliny a louhy, je totiž mimořádně nebezpečná a vyžaduje absolutní obezřetnost a dodržování přísných bezpečnostních zásad.
Nesmrtelné pravidlo: Kyselinu do vody
Ať už pracujete s kyselinou sírovou, solnou, nebo s hydroxidem sodným, při jejich ředění platí jedno neměnné pravidlo. Vždy a bez výjimky lijte pomalu žíravinu do vody, nikdy naopak.
Důvod je prostý. Reakce ředění je exotermická, což znamená, že se při ní uvolňuje velké množství tepla. Pokud byste nalili vodu do koncentrované kyseliny, malé množství vody by se mohlo začít okamžitě vařit a vystříknout vám do obličeje koncentrovanou a vroucí žíravinu. Při opačném postupu hrozí maximálně vystříknutí zředěného roztoku.
Ochrana na prvním místě
Práce s těmito látkami vyžaduje absolutní minimum osobních ochranných pomůcek, které jsou však naprosto nezbytné. Než se pustíte do práce, ujistěte se, že máte připraveny:
- Gumové rukavice: Ochrání vaše ruce před poleptáním.
- Ochranné brýle: Klíčová ochrana pro váš zrak.
- Gumová zástěra: Ochrání vaše tělo a oděv.
Pracujte vždy v dobře větrané místnosti, v její blízkosti mějte zdroj tekoucí čisté vody pro případnou první pomoc a během práce nikdy nejezte, nepijte a nekuřte.
Skladování: Odděleně a při zemi
Stejně důležité jako bezpečnost při práci je i správné skladování. Žíraviny uchovávejte v jasně označených skleněných lahvích. Kyseliny uzavírejte skleněnou zátkou, louhy naopak gumovou.
Nikdy neskladujte kyseliny a louhy vedle sebe. Při jejich náhodném smíchání dochází k bouřlivé reakci. Lahve umisťujte co nejníže k zemi, abyste minimalizovali riziko jejich rozbití při pádu.
Co dělat při nehodě
Pokud i přes veškerou opatrnost dojde k rozlití, je třeba látku neutralizovat. Rozlitou kyselinu zasypte například jedlou sodou (slabý louh), rozlitý louh zase opatrně zneutralizujte octem (slabá kyselina). Teprve poté můžete místo bezpečně omýt vodou.
Zdroj foto: Pixabay
