Už zase?! Zbavte se krtka na zahradě humánním způsobem

Už zase?! Zbavte se krtka na zahradě humánním způsobem
Krtci jsou roztomilí tvorové, ale pokud mají svou noru na vaší zahradě, mohou způsobit značné škody. Mohou narušit trávníky i květinové záhony, což zanechává nerovné plochy a vytváří neestetický vzhled. Pokud se snažíte zbavit se krtka na zahradě, je důležité to udělat humánním způsobem, což znamená, že se snažíte odstranit ho, aniž byste mu ublížili. 

PASTIČKY

Existuje mnoho nástrah na trhu, které mají za cíl krtky odstrašit. Tyto nástrahy se obvykle umisťují do krtčích děr a vydávají vibrace nebo zvuky, které krtka odradí. Je důležité vybrat nástrahu, která je šetrná k životnímu prostředí a nepoškodí krtka.

Pokud se rozhodnete chytit krtka živou pastí, můžete použít speciálně navržené pasti, které umožní krtkovi vstoupit do nory, ale neumožní mu odejít. Po zachycení krtka je důležité jej co nejdříve přemístit na bezpečné místo, daleko od vaší zahrady.

ODSTRANĚNÍ POTRAVY

Krtci se živí hlavně hmyzem a larvami, které se nacházejí v půdě. Pokud odstraníte jejich zdroj potravy, mohou být náchylnější k opuštění vaší zahrady. Můžete se pokusit odstranit hmyz z oblastí, které jsou pro krtka atraktivní, a snížit tak jejich potenciální zájem o váš pozemek.

PŘÍRODNÍ ODSTRAŠOVAČE

Existuje několik přírodních látek, které krtky odradí. Například vůně pepře, česneku, kapsaicinu nebo ricinového oleje může krtka odradit od vaší zahrady. Postříkejte nebo rozmístěte tyto látky kolem krtčích děr, aby vytvořily ochrannou bariéru.

PROFI POMOC

Pokud se potýkáte s opakovanými problémy se krtky a žádná z výše uvedených metod nefunguje, můžete zvážit kontaktování odborníka na odstraňování škůdců. Tito profesionálové mají zkušenosti s řešením problémů s krtky a mohou vám nabídnout účinná a humánní řešení.

Je důležité mít na paměti, že krtci jsou přírodní součástí ekosystému a mají svou roli ve zdraví půdy. Pokud je to možné, snažte se spolupracovat s nimi a respektovat jejich prostor. Pokud však způsobují značné škody na vaší zahradě, můžete vyzkoušet některé z výše uvedených metod pro humánní odstranění.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Jak si zařídit domov - Pěkná, Jana



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 26.05.2023
Reklama
Reklama