Oáza klidu! Jak na zahradě založit jezírko?

Oáza klidu! Jak na zahradě založit jezírko?
Jezírko na zahradě může být ohromujícím a klidným prvkem, který přidává do prostoru přírodní krásu a harmonii. Pokud sníte o vlastním jezírku, nemusíte být profesionální zahradník. S trochou plánování a správným postupem můžete založit své vlastní jezírko a vychutnat si jeho krásu přímo ve svém domově.

PLÁNOVÁNÍ

Než začnete s fyzickou prací, je důležité věnovat čas plánování. Zvažte následující faktory:

  • Velikost jezírka: Určete, jak velké jezírko si přejete. Myslete na dostupný prostor ve vaší zahradě a zvažte, kolik času a úsilí jste ochotni věnovat údržbě jezírka.
  • Umístění: Zvolte vhodné místo na zahradě, které dostává dostatek slunečního světla, ale je také chráněno před přílišným větrem a stromy, které by mohly způsobovat pád listí.
  • Styl jezírka: Rozhodněte se, zda chcete mít jezírko s vodopádem, fontánou nebo jen klidnou vodní plochu.

VÝKOP

Poté, co jste vybrali vhodné místo a připravili plán, je čas vykopat jámu pro jezírko. Využijte lopaty a zajistěte, aby jáma měla požadované rozměry a hloubku. Doporučuje se, aby jáma měla minimálně 60 cm hloubku, abyste zabránili zmražení vody v zimě.

OCHRANA

Pro zajištění toho, aby se voda v jezírku nevsákla do země, je důležité položit ochrannou fólii. Speciální jezírková fólie je běžně dostupná v obchodech se zahradní technikou. Rozprostřete fólii přes vykopanou jámu tak, aby byla dostatečně pokryta a zbývala dostatečná rezerva pro připevnění.

ČERPADLO A FILTRACE

Pro udržování čisté a zdravé vody v jezírku je důležité mít čerpadlo a filtrační systém. Čerpadlo zajistí proudění vody, zatímco filtrační systém pomůže odstraňovat nečistoty a udržovat vhodné chemické parametry vody.

NAPLNĚNÍ

Jakmile jezírko a instalace jsou připraveny, můžete začít jezírko napouštět vodou. Vhodné je použít dechlorovanou vodu nebo vodu z dešťové nádrže.

DEKORACE A RYBY

Nyní přichází čas na přidání dekorací a rostlin do jezírka. Můžete zvolit vodní rostliny, které nejen vytvářejí příjemnou atmosféru, ale také poskytují úkryt pro ryby a další živočichy. Přidejte také kameny, dřevo nebo jiné dekorativní prvky.

Pokud si přejete mít ryby v jezírku, vyberte vhodné druhy, které jsou odolné vůči měnícím se podmínkám v jezírku. Myslete také na přidání vodních živočichů, jako jsou žáby nebo vodní hmyz, které přirozeně přispívají k ekosystému jezírka.¨

Založení jezírka na zahradě může být zajímavým projekt pro každého zahradníka. S trochou plánování a správným postupem můžete mít vlastní jezírko, které vám přinese radost a krásu. Nezapomeňte však, že jezírko vyžaduje pravidelnou údržbu, jako je čištění, testování vody a péče o rostliny a živočichy, aby zůstalo zdravé a atraktivní.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Kutíme s Ondrou kutilem -Dušek, Ondřej



autor: Pavel Hažlinský , Publikováno: 28.05.2023
Reklama
Reklama