Výměna oken v bytě. Zvolit dřevěné, či plastové?

Výměna oken v bytě. Zvolit dřevěné, či plastové?
Při renovaci či výměně oken v bytě se často dostáváme k otázce, zda zvolit dřevěná okna nebo plastová okna. Obě možnosti mají své výhody a nevýhody, a rozhodnutí by mělo být založeno na individuálních preferencích, požadavcích a podmínkách.

Dřevěná okna mají jedinečný estetický vzhled a dodávají interiéru příjemnou atmosféru. Dřevo je přírodní materiál, který vytváří příjemný pocit tepla a přirozenosti. Dřevěná okna také nabízejí vynikající tepelnou izolaci a výbornou zvukovou izolaci, což je zvláště vhodné pro byty nacházející se v rušných oblastech.

Další výhodou dřevěných oken je jejich obnovitelnost. Dřevo lze snadno opravit, renovovat a přetřít, což umožňuje udržovat okna v dobrém stavu po mnoho let. Navíc, pokud se rozhodnete pro ekologicky šetrnější materiál, existují na trhu i dřevěná okna s certifikátem FSC, který zaručuje udržitelný původ dřeva.

Nicméně, dřevěná okna mají také své nevýhody. Jejich údržba vyžaduje pravidelné lakování nebo natírání, aby se chránila proti vlivům počasí a vlhkosti. To může být pracné a časově náročné, a také přináší náklady na materiál a práci. Dřevo také může být náchylné k napadení dřevokaznými hmyzem, jako je třeba dřevokazná škůdce.

Na druhé straně jsou plastová okna stále oblíbenější volbou při výměně oken. Plastová okna nabízejí vynikající tepelnou izolaci a jsou odolná vůči povětrnostním vlivům, což snižuje potřebu údržby. Jsou také cenově dostupnější než dřevěná okna a jejich montáž je obvykle jednodušší.

Další výhodou plastových oken je široká škála designů a barev. Můžete si vybrat okna, která se budou perfektně hodit k designu vašeho interiéru. Plastová okna také nabízejí dobrou zvukovou izolaci, což je výhodné, pokud žijete v rušném prostředí.

Nevýhody plastových oken spočívají především v jejich estetickém vzhledu. Někteří lidé preferují přírodní vzhled dřeva a mají pocit, že plastová okna nepůsobí tak příjemně. Plastová okna také nemají stejnou obnovitelnost jako dřevěná okna, a pokud se něco rozbije, může být obtížnější je opravit.

Při rozhodování mezi dřevěnými a plastovými okny je důležité zvážit své individuální preference a potřeby. Pokud upřednostňujete přírodní vzhled a jste ochotni věnovat čas a energii na údržbu, mohou být dřevěná okna pro vás tou správnou volbou. Pokud vám zase záleží na jednoduchosti údržby a cenové dostupnosti, plastová okna mohou být lepší volbou.

Nezapomeňte také konzultovat s odborníky a využít jejich rady a doporučení při výběru oken. Dobře zvolená okna mohou zlepšit komfort vašeho bytu, zvýšit energetickou účinnost a přidat hodnotu vašemu domovu.

 

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 03.06.2023
Reklama
Reklama