
Výrazná pepřová chuť
Rukola, blízká příbuzná kapusty a hořčice, má výraznou pepřovou chuť, která je v chladném počasí méně intenzivní. Pokud nemáte rádi drsnou hořčičnou chuť, pěstujte rukolu na jaře, protože v horku se stává pikantnější. Při teplém počasí je také náchylnější k tvorbě květů. Tato zelená zelenina je tolerantní vůči chladu. Nejlépe se jí daří v chladném období a dobře klíčí v chladných únorových půdách venku nebo pod krytem.
Zakrytí řádků pomáhá k ochraně
Pokud žijete v zónách 6 až 10, můžete snadno vysévat rukolu ve vaší zahradě už během pozdní zimy a časného jara, tedy zhruba na přelomu února a března, pokud se neočekávají mrazy. V zónách 5 a chladnějších počkejte, až bude půda zpracovatelná, nebo vyzkoušejte zimní výsev doma klidně třeba i na misce s vatou. Ať už si vyberete cokoli, zakrytí řádků vám pomůže na začátku sezóny udržet jemné listy rukoly chráněné před případnými mrazíky.
Odolná rostlina
Tato odolná rostlina vyklíčí v půdách s teplotou od 4 °C. Počítejte s výsevem 2–4 týdny před očekávaným datem posledního mrazu a už v březnu si můžete vychutnat pepřovou, osvěžující zeleninu.
Skvělá i jako baby zelenina
Semena rukoly je nejlepší rozsypat na záhon, aby se dala sklízet jako baby zelenina. Semínka zasaďte asi 0,6 cm hluboko a po vyklíčení vyjednoťte, aby zůstala rostlina na každých cca 5 cm prostoru. Pro větší listy by měly být rostlinami odstupy cca 15 cm.
Zdroje: Spider Farmer, Epic Gardening, Gardeners World, Culina Botanica
Zdroje foto: Pixabay.com