Zvýšení energetické účinnosti během rekonstrukce bytu: tipy a triky

Zvýšení energetické účinnosti během rekonstrukce bytu: tipy a triky
Během rekonstrukce bytu máte skvělou příležitost zvýšit jeho energetickou účinnost a snížit náklady na energie. Nejenže to přispěje k ochraně životního prostředí, ale také vám pomůže udržet teplo v zimě a chlad v létě. Zde je několik tipů a triků, jak toho dosáhnout.

Izolace stěn a stropů: Zkontrolujte izolaci stěn a stropů ve vašem bytě. Dodatečná izolace může výrazně snížit únik tepla a zlepšit tepelnou účinnost. Ujistěte se, že jsou dobře zateplené dutiny ve stěnách a podkrovní prostor je dostatečně izolován.

 

Výměna oken a dveří: Stará okna a dveře mohou být velkým zdrojem úniku tepla. Zvažte jejich výměnu za energeticky účinné varianty s dvojitým nebo trojitým sklem a izolačními rámy. Tím snížíte tepelné ztráty a zvýšíte energetickou efektivitu.

 

Energeticky účinné osvětlení: Nahraďte staré žárovky energeticky účinnými LED žárovkami. LED osvětlení spotřebuje méně energie a má delší životnost. Zvažte také instalaci senzorů pohybu nebo časovačů, aby se světla vypínala automaticky, když nejsou potřeba.

 

Energeticky úsporné spotřebiče: Při výběru nových spotřebičů, jako je lednička, myčka nádobí nebo pračka, zvažte jejich energetickou účinnost. Hledejte spotřebiče s energetickou značkou A++ nebo vyšší, které budou spotřebovávat méně energie při provozu.

 

Termostat a regulace vytápění: Instalace programovatelného termostatu vám umožní nastavit teplotu v bytě podle vašich potřeb a plánu. Můžete snížit teplotu během vaší nepřítomnosti nebo během noci, čímž ušetříte energii a snížíte náklady na vytápění.

 

Tesnění oken a dveří: Zkontrolujte těsnost oken a dveří a zajistěte, aby nebyly průvany. Použijte tmely a těsnící pásky na utěsnění trhlin a mezer, které umožňují únik tepla. Tím snížíte tepelné ztráty a zlepšíte energetickou efektivitu.

 

Solární panely: Pokud je to možné a rozpočet vám to dovoluje, zvažte instalaci solárních panelů na střechu bytu. Solární energie je obnovitelná a ekologická forma energie, která vám umožní snížit spotřebu elektrické energie a snížit náklady.

 

Pravidelná údržba: Nezapomínejte na pravidelnou údržbu systémů vytápění a chlazení, jako je čištění filtrů a odsávání prachu. Dobrá údržba zajišťuje optimální provoz a zlepšuje energetickou účinnost.

Zvýšení energetické účinnosti během rekonstrukce bytu je výhodné z mnoha důvodů. Pomáhá snižovat vaše náklady na energii, zlepšuje komfort vašeho bydlení a přispívá ke snížení negativního dopadu na životní prostředí. Využijte tyto tipy a triky a učiňte svůj byt energeticky efektivním a udržitelným.

 

Zdroj: Financování vlastního bydlení - Syrový, Petr

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 03.06.2023
Reklama
Reklama