Jak optimalizovat prostor ve vašem bytě během rekonstrukce

Jak optimalizovat prostor ve vašem bytě během rekonstrukce
Při rekonstrukci bytu je jedním z hlavních cílů optimalizace prostoru. Vytvoření funkčního a pohodlného prostoru může zlepšit kvalitu vašeho bydlení a využití dostupného místa. Zde je několik tipů, jak dosáhnout efektivního využití prostoru během rekonstrukce.

Otevřený koncept: Pokud je to možné, zvažte vytvoření otevřeného prostoru spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Tímto způsobem se vytvoří větší pocit prostoru a usnadní se komunikace a pohyb mezi různými oblastmi bytu.

 

Vestavěné skříně: Vestavěné skříně jsou skvělým způsobem, jak využít každý centimetr prostoru. Zvažte instalaci vestavěných skříní ve spálni, chodbě nebo dokonce v obývacím pokoji. Tyto skříně poskytují dostatek úložného prostoru a zároveň se snadno zapadají do designu interiéru.

 

Multifunkční nábytek: Vyberte nábytek, který má více funkcí. Například postel se zabudovaným úložným prostorem, rozkládací stůl nebo pohovka s úložnými prostory. Tímto způsobem získáte praktický a víceúčelový nábytek, který šetří místo.

 

Výškové úložné prostory: Využijte výšku místnosti a vytvořte úložné prostory ve výšce. Instalujte police a regály na stěny, které využijí volný prostor nad okny nebo dveřmi. Můžete také zvažovat závěsné skladovací systémy, které usnadňují organizaci a ukládání věcí.

 

Světelné zrcadlo: Použití světelných zrcadel nebo velkých zrcadel na stěnách může opticky zvětšit prostor a zvýšit jeho osvětlení. Zrcadla odrážejí světlo a vytvářejí dojem většího prostoru, což je ideální pro menší byty.

 

Stěny jako oddělovače: Namísto tradičních příček zvažte použití skleněných nebo perforovaných stěn jako oddělovačů prostoru. Tyto stěny umožňují volný průchod světla a zároveň oddělují jednotlivé části bytu.

 

Barvy a osvětlení: Použití světlých barev na stěnách a stropě může vizuálně rozšířit prostor a vytvořit dojem většího a vzdušnějšího bytu. Také dbáte na dostatečné množství přirozeného osvětlení a doplňkové osvětlení, abyste otevřeli prostor a vytvořili příjemnou atmosféru.

 

Minimalismus: Snažte se minimalizovat přeplněnost a nepotřebné věci ve svém bytě. Udržujte pořádek a vyřaďte věci, které již nepoužíváte. Minimalismus vytváří pocit prostoru a klidu.

Rekonstrukce bytu s ohledem na optimalizaci prostoru je výzvou, ale s těmito tipy a triky můžete dosáhnout efektivního využití dostupného místa. Přemýšlejte strategicky o designu, nábytku a organizaci a vytvořte si prostor, který splňuje vaše potřeby a zároveň je esteticky příjemný.

 

Kniha: Když chci stavět dům : od pozemku ke kolaudaci -Pejchal, Jiří

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 03.06.2023
Reklama
Reklama