Tipy na efektivní vaření a pečení

Tipy na efektivní vaření a pečení
Tipy na efektivní vaření a pečení. V kuchyni se pravidelně spotřebuje nejvíce energie, což znamená, že existuje celá řada opatření, kterými můžete omezit množství energie spotřebované při vaření.

Využívejte mikrovlnku

Mikrovlnná trouba je obecně nejúčinnějším způsobem ohřívání a vaření jídla – je rychlejší, protože dosahuje vyšších teplot, a její menší velikost (na rozdíl od trouby) znamená, že její teplo je přímo zaměřeno na jídlo.

Používejte rychlovarnou konvici

Spíše, než vařit vodu přímo na varné desce, je rychlejší a energeticky účinnější použít konvici k vaření vody a přenést ji na pánev na varné desce k vaření v páře a vaření. Používáte-li konvici k vaření vody, vyhněte se jejímu přeplnění, můžete ušetřit i 300 Kč za rok.

Neplýtvejte energií na vaření vody

V této souvislosti, pokud používáte vodu k vaření čehokoli na pánvi, ujistěte se, že použijete pouze tolik vody, kolik potřebujete k pokrytí jídla, které vaříte – nemá smysl používat energii k vaření vody, kterou ve skutečnosti nepotřebujete.

Hrnce pro dlouhé vaření

Pomalé hrnce jsou také energeticky úsporné varné zařízení a jsou také ideální pro ty, kteří si rádi připravují jídlo, když jsou venku nebo se zabývají jinými věcmi – spotřebují o něco více energie než tradiční žárovka, takže jsou skvělým, energeticky účinným doplňkem každé kuchyně.

Využijte troubu na maximum

Pokud používáte troubu, vařte co nejvíce věcí najednou, abyste zajistili využití maximálního prostoru a tepla. Pokud děláte obědy, abyste je měli v práci, má smysl je dělat všechny najednou, takže používat troubu tímto způsobem je ideální.

Vždy zavírejte dvířka

Během vaření mějte dvířka trouby zavřená. Pokaždé, když otevřete dvířka, trouba ztrácí až 25 stupňů tepla a následně potřebuje více energie, aby se znovu dostala na teplotu, na kterou byla vyhřátá předtím. Pokud zajistíte, že budete udržovat sklo ve dvířkách trouby čisté, abyste se mohli podívat dovnitř, nebudete je muset otevírat, abyste viděli, zda je vaše jídlo hotové nebo ne.

Rozmrazujte pomalu pro kratší vařeni

Pokud plánujete používat mražené potraviny, rozmrazte je předem v lednici nebo na pracovní desce, abyste zkrátili dobu vaření na polovinu a vyhnuli se využití energie mikrovlnné trouby k rychlejšímu rozmrazování.

Zdroje: Energy,  Coolblue, Uswitch, Greenerwisdom, How to Geek, Energy Saving Trust, BBC

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 22.03.2025
Reklama
Reklama