Jak zpracovat sklizená rajčata

Jak zpracovat sklizená rajčata
Jak zpracovat sklizená rajčata. Máte bohatou úrodu rajčat a přemýšlíte, co s nimi? Nabízíme pár praktických tipů.

Jak jim dát druhý život

Rajčata jsou jedním z těch darů léta, které si zaslouží druhý život i po skončení sezóny. Ať už je pěstujete na zahradě, na balkoně, nebo nakoupíte od farmáře, jejich chuť v plné zralosti se v zimě jen těžko nahrazuje. Stačí pár jednoduchých způsobů zpracování a můžete si červené poklady užívat až do jara.

Domácí passata nebo omáčka
Nejjednodušší varianta je rajčata nakrájet, krátce povařit, propasírovat a zavařit do sklenic. Takto získáte jemný základ na polévky, omáčky nebo pizzu. Když přidáte česnek, bazalku a olivový olej, máte hotovou omáčku, která v zimě zachutná stejně dobře jako v srpnu.

Sušená rajčata
Nakrájejte je na půlky, vydlabejte semínka, posolte a dejte sušit – buď v sušičce, nebo v troubě na nízkou teplotu. Usušené kousky uložte do sklenic a zalijte kvalitním olivovým olejem s bylinkami. Vydrží měsíce a v salátu či těstovinách dodají sytou, sladkou chuť.

Mražení
Pokud spěcháte, rajčata klidně jen omyjte, nakrájejte a dejte do sáčků. V mrazáku vydrží do příští sezóny. Po rozmrazení jsou skvělá do polévek, gulášů nebo rizot – i když už nebudou držet tvar, chuť zůstane.

Kečup po domácku
Milovníci sladkokyselé chuti ocení domácí kečup. Rajčata vařte s cibulí, cukrem, octem a kořením, poté rozmixujte a zavařte. Budete mít jistotu, že neobsahuje žádné zbytečné přísady.

Rajčatový džem
Pro gurmány je tu méně známá lahůdka – sladký džem z rajčat. S cukrem, citronovou šťávou a trochou zázvoru vznikne originální příloha k sýrům nebo grilovanému masu.

Čas hraje proti vám

Ať už zvolíte kteroukoli cestu, klíčem je zpracovat rajčata co nejdříve po sklizni, dokud jsou plná chuti a vitamínů. V zimě pak stačí otevřít sklenici, sáček nebo dózu – a do kuchyně se vrátí vůně léta, i když za oknem padá sníh.

Zdroje: Martha Stewart, UAEX, Gardening Know How, Tomato Cultivation, Garden Health

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 10.08.2025
Reklama
Reklama