Jak vytvořit úchvatnou podzimní zahradu

Jak vytvořit úchvatnou podzimní zahradu
Podzim přináší nejen chladnější počasí, ale také jedinečnou krásu do našich zahrad. Podzimní zahrady mohou být nádherně pestrobarevné a plné života, pokud věnujete pozornost správným rostlinám a péči. V tomto článku vám představíme několik tipů, jak vytvořit úchvatnou podzimní zahradu.

Výběr Rostlin
Základem každé podzimní zahrady jsou samozřejmě rostliny. Vyberte si rostliny, které mají atraktivní podzimní barvy. Listy javorů, dubů a javorovce se mohou proměnit v ohnivou paletu oranžových, červených a žlutých odstínů. Křoviny, jako je berberitka, japonský javor nebo dřín, mohou také nabídnout poutavé barvy. Nezapomeňte na květiny, jako jsou chryzantémy, astery a sedmikrásky, které kvetou až do pozdního podzimu.

Připrava Země
Před výsadbou nových rostlin je důležité připravit zemi. Odstraňte všechny vadné rostliny a plevele. Zjistěte, zda je země dostatečně bohatá na živiny, a doplňte ji hnojivy, pokud je to potřeba. Důkladně zalijte zahradu, aby byla země vlhká a připravena na nové rostliny.

Zalévání a Péče
Podzim může být sušší než léto, takže je důležité pravidelně zalévat rostliny, zejména ty nově zasazené. Péče o zahradu v podzimním období zahrnuje i řezání a ořezávání, aby se udržela její pevná struktura. Ujistěte se, že odstraníte všechny uschlé listy a větve, abyste zamezili šíření chorob.

Zahrada Pro Faunu
Podzimní zahrada může být také místem, kde se zvířata cítí jako doma. Uvažujte o umístění krmítek pro ptáky a nabídněte jim semínka a vodu. Zimujícím živočichům poskytněte úkryt, například hromady listí nebo kůry. Tímto způsobem můžete přilákat ptáky, jež vám budou krásně zpívat, a další živočichy, kteří budou oživovat vaši zahradu.

Podzimní Dekorace
Kromě rostlin můžete do své podzimní zahrady přidat dekorace. Dřevěné dekorativní prvky, svíčky, plechové květináče a umělecká díla mohou zahradu ozvláštnit a vytvořit podzimní atmosféru. Nezapomeňte také na osvětlení, které zvýrazní krásu vaší zahrady i po setmění.

Podzimní zahrady mohou být magickým místem plným barev a života. S trochou plánování a péče můžete vytvořit zahradu, která bude okouzlující po celou dobu podzimu.

 

Zdroj: Nápady na podzim a zimu - Pavla Smikmátorová

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Josef Šmrdla , Publikováno: 30.08.2023
Reklama
Reklama