Podzimní kutilství: Jak připravit svou zahradu na chladnější měsíce

Podzimní kutilství: Jak připravit svou zahradu na chladnější měsíce
Podzim přináší s sebou kouzlo barevného listí a chladnějšího počasí. Je to také ideální čas na přípravu zahrady na nadcházející zimu. V tomto kutilském článku se dozvíte, jak se postarat o svou zahradu v podzimním období.

Zahradní úklid
Začněte tím, že odstraníte spadlé listí z trávníku a záhonů. Listí můžete použít na kompost nebo na mulčování. Vyjměte a připravte citlivé rostliny, jako jsou exotické květiny nebo citlivé bylinky, a přenesete je dovnitř nebo chráněného prostředí. Ořízněte odumřelé větve a květy, abyste podpořili růst a zdravý vzhled rostlin. Vyzdvihněte květinové cibule a výsadby, které by mohly být poškozeny mrazem, a uschovejte je na zimní skladování.

Péče o trávník
Poslední sekání trávníku by mělo být provedeno, když tráva je suchá a krátká. To pomůže zabránit tvorbě plísní. Aplikujte podzimní hnojivo, které podpoří kořenový růst a zlepší odolnost trávníku proti mrazu.

Ochrana před zimními škůdci
Pravidelně kontrolujte své rostliny na přítomnost škůdců, jako jsou slimáci nebo svilušky, a přijměte vhodná opatření k ochraně vaší zahrady.

Zimní příprava nářadí
Očistěte a zpracujte zahradní nářadí, jako jsou sekery, hrábě a nůžky, a uložte je na suchém a bezmrazém místě. Provětrejte zahradní nábytek a uložte ho na zimní skladování nebo použijte ochranné přístřešky.

Příprava na sklizeň
Sbírejte a konzervujte poslední úrody zahrady, jako jsou rajčata, papriky nebo jablka. Uložte sklizeň na chladném a suchém místě, ideálně v temných, dobře větraných sklepích nebo skladovacích místnostech.

Kompostování
Využijte listí a zbytky zahrady k vytvoření kompostu. Kompost je skvělým zdrojem živin pro vaše rostliny na jaře.

Podzimní příprava zahrady je důležitým krokem k zachování krásné a zdravé zahrady i v chladnějších měsících. S těmito kutilskými tipy bude vaše zahrada připravena na podzim a zimu.

 

Zdroj: Rádce domácího kutila - Thomas Pochert

zdroj fotky: profimedia.cz



autor: Jan Sopot , Publikováno: 04.09.2023
Reklama
Reklama