Jaký druh jehličnanu vybrat jako vánoční strom?

Jaký druh jehličnanu vybrat jako vánoční strom?
Vánoce se blíží a s nimi přichází i rozhodnutí ohledně výběru perfektního vánočního stromu. Při výběru stromu se často rozhodujeme mezi různými druhy jehličnanů, přičemž každý druh má své vlastní jedinečné vlastnosti a výhody. Zde je přehled několika populárních druhů jehličnanů, které by mohly být skvělým přídavkem do vaší vánoční výzdoby.

Smrk

Smrk je jedním z nejběžnějších vánočních stromů. Jeho jehlice jsou krátké, tupé a mají výraznou vůni. Smrky jsou často symetrické a mají silné větve, které snesou těžší ozdoby. Pokud preferujete tradiční vůni vánočního stromu a pevnou strukturu pro zavěšení ozdob, smrk může být skvělou volbou.

Jedle

Jedle jsou známé svými měkkými, plochými jehlicemi, které vytvářejí hustý a plný vzhled. Jedle mají typicky tmavší zelenou barvu a jsou vhodné pro ty, kteří hledají strom s měkčími jehlicemi. Jejich větve bývají méně pevné než u smrků, takže by se mohly více ohnout pod tíhou ozdob.

Borovice

Borovice mají dlouhé, tenké jehlice a vytvářejí stromy s odlišným vzhledem. Tyto stromy mají tendenci být méně husté, což umožňuje větší prostor pro umístění větších ozdob. Jehlice borovic často mají světlejší zelenou barvu a výraznou vůni.

Cypřiš

Cypřiš je dalším zajímavým druhem jehličnanu pro vánoční strom. Jeho jehlice jsou jemné a měkké, s širokým rozsahem odstínů zelené barvy. Cypřiše jsou známé svou schopností držet jehlice déle než jiné druhy jehličnanů, což znamená méně úklidu.

Tipy pro výběr a péči

Než se vydáte na lov vánočního stromu, zvážte několik tipů:

Velikost: Změřte si prostor, kam chcete strom umístit, abyste si byli jisti, že vybraný strom bude vhodné velikosti.

Svěžest: Potřepáním stromu by neměly spadnout mnohé jehlice. Strom by měl mít svěží vůni a pevné jehlice.

Péče: Po umístění stromu do stojanu nezapomeňte pravidelně zalévat, aby si udržel svou čerstvost co nejdéle.

Každý druh jehličnanu má své vlastní výhody a estetiku. Při výběru vánočního stromu je to o osobních preferencích a potřebách. Ať už zvolíte smrk, jedli, borovici nebo cypřiš, váš vánoční strom bude jistě přinášet radost a vánoční atmosféru do vašeho domova.

 

Zdroj: Lucie Dvořáková - Domov plný nápadů
Zdroj fotky: profimedia.cz

 

 


autor: Radek Chvátal , Publikováno: 21.11.2023
Reklama
Reklama