Krok za krokem: jak na tapetování bez stresu

Krok za krokem: jak na tapetování bez stresu
Tapetování může být jedním z projektů, kterými se mnozí kutilové trochu bojí. S trochou přípravy a správnými postupy, může být tento proces překvapivě snadný a zábavný. Pokud se chystáte osvěžit svůj interiér novou tapetou, máme pro vás průvodce, který vám pomůže projít celým procesem tapetování bez stresu.

Příprava povrchu

Před tím, než začnete tapetovat, je klíčové zajistit, že povrch, na který budete tapetu aplikovat, je čistý, suchý a hladký. Odstraňte všechny stávající tapety, nečistoty a nerovnosti. Pokud je povrch poškozený, zalepte drobné díry a pukliny sádrou a hladkou povrch s brusným papírem.

Měření a řezání tapety

Před řezáním tapety si pečlivě změřte délku stěny a přidejte několik centimetrů navíc na každý konec. Poté, co máte správné rozměry, použijte pásový metr a nůžky k řezání tapety na správnou délku.

Příprava lepidla

Podle pokynů na obalu připravte lepidlo do sprchačky. Ujistěte se, že lepidlo je rovnoměrně rozložené a bez hrudek.

Aplikace lepidla

Použijte váleček nebo štětec k aplikaci lepidla na zadní stranu prvního pruhu tapety. Ujistěte se, že celá plocha je pokrytá lepidlem, ale nedochází k přemokření.

Aplikace tapety

Připevněte první pruh tapety na stěnu a ujistěte se, že je zarovnaný pomocí úrovňového přístroje. Poté použijte tapetový kartáč nebo hladítko k odstranění bublin a přebytečného lepidla.

Pokračujte s dalšími pruhy

Opakujte postup s dalšími pruhy tapety, překrývající každý pruh o přibližně 1 až 2 centimetry. Dbejte na to, aby vzor tapety byl zarovnaný až do konce stěny.

Finální úpravy

Jakmile je tapeta kompletně aplikovaná, proveďte finální úpravy. Použijte hladítko k vyrovnání přechodů mezi jednotlivými pruhy a ostříhejte přebytečnou tapetu u okrajů stěn.

Nechte tapetu zaschnout

Než začnete umisťovat nábytek zpět na místo, nechte tapetu úplně zaschnout. To obvykle trvá několik hodin.

Sledováním těchto kroků a dodržováním správných postupů, můžete dosáhnout profesionálních výsledků při tapetování vašich stěn. S trochou trpělivosti a pečlivosti, můžete si užít kreativní proces a vidět, jak se váš interiér proměňuje před vašima očima. Takže nechte svou kutilskou duši volně probudit a pusťte se do práce!

 

Zdroj: 1000 nápadů a rad pro kutily - Michael Makovec
Zdroj fotky: profimedia.cz

 


autor: David Hába , Publikováno: 11.02.2024
Reklama
Reklama