Jaké letničky si předpěstovat?

Jaké letničky si předpěstovat?
Jaké letničky si předpěstovat. Chcete-li si v létě vychutnat pestrobarevnou krásu letniček, potom byste si je měli už nyní předpěstovat. Otálením se připravíte o nádhernou podívanou.

Dejte se do práce

V případě, že se s letničkami zpozdíte, mohlo by se vám stát, že bude rok pro ně krátký a ani vám pořádně nevykvetou. Proto rozhodně neotálejte a dejte se do práce už nyní. Jestliže věnujete jejich předpěstování čas a energii, odvděčí se vám pestrobarevnými květy po celou letní sezónu. Na které druhy se soustředit a jak postupovat?

Vysazujte až po zmrzlých mužích

Už v současnosti je můžete vysít všude, kam se vám doma vejdou. Nádoby mohou stát na okenních parapetech, stejně tak je můžete umístit do pařeniště nebo skleníku, když tam zbude kousek místa vedle předpěstovávané zeleniny. Platí pravidlo, že byste je měli vysadit ven až po tzv. zmrzlých mužích, tedy svátků Pankráce, Serváce a Bonifáce, které připadají na 12., 13. a 14. května. Jestliže se vám podaří harmonogram dodržet, potom v průběhu června doslova rozzáří vaši zahradu. Samozřejmě si můžete sazenice také koupit, ale vyjde vás to dost draho, takže předpěstování je rozhodně lepším řešením.

Nesejte příliš hluboko

Co budete potřebovat? Samozřejmě zeminu. Nejlepší je ta, která je lehká, nakypřená a pěkně drží vlhkost. Sejte semínka mělce, protože k úspěšnému naklíčení obvykle potřebují dostatek světla, takže hluboký výsev by mohl přinést neúspěch. Můžete použít speciální misky pro výsev i jiné vhodné nádobky, to není příliš podstatné. Důležité je hlavně to, abyste rostlinkám zajistili správné podmínky, tedy teplotu a vlhkost.

Na které druhy nezapomenout?

  • Vysejte nyní afrikány, pokud byste s nimi chtěli rovnou do venkovní půdy, musíte počkat do dubna.
  • Pomalým růstem jsou známé begonie, takže s jejich výsevem neotálejte.
  • Dostatečný předstih si žádají také lobelky. Pokud chcete, aby vám zdobily záhony, pospěšte si.
  • Správný čas je také na hledíky a krásnoočka. Když na ně teď nezapomenete, vydrží vám kvést celé léto.
  • Měsíček také zkuste, i když ten je možné v březnu vysít i venku.
  • Dobrá doba nastává nyní i pro semínka petúnie, povijnice a slézu. Posledně jmenovaná mohou být vyseta také v dubnu už na venkovní záhony.
  • Třapatkovky, a to jak echinacey, tak i rudbekie, sejte doma také už v této době. Nepromeškáte-li, vydrží vás svými květy venku těšit až do podzimu.
  • Sporýš a stračky můžete mít také na parapetu už nyní, i když snesou i pozdější výsev během března a dubna.

 

Zdroje: Fine Gardening, Country Living, Gardeners World,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 20.02.2024
Reklama
Reklama