Podsklepit nový dům, nebo stavět jenom na základovou desku?

Podsklepit nový dům, nebo stavět jenom na základovou desku?
Podsklepit nový dům? Plánujete stavět nový dům? Pokud ano, důležitou otázkou je, zda vybudovat sklep. Musíte si na ni odpovědět jako první.

Náklady stoupnou o 20 %

V minulosti se nový dům bez sklepa neobešel. V dnešní době jsou ale úvahy na téma, zda dům podsklepit nebo stavět pouze na základovou desku rozhodně na místě. Ještě, než zadáte projekt stavby, musíte si na tuto zásadní otázku odpovědět. Postavte si proti sobě argumenty pro a proti a kvalifikovaně se rozhodněte. Uvědomte si, budování sklepa stavbu prodraží a zdrží. Cena stavbu může stoupnout i o 20 %, protože je nákladnější budovat podzemní podlaží než nadzemní. Přináší výkopové práce velkého rozsahu. Mohou nastat potíže už v této fázi, v některých místech se může vyskytnout spodní voda. Hydroizolace přinese náklady navíc. Musíte pod úrovní terénu zaizolovat zdi tepelně. Zvenku je nezbytná hydroizolace. Také je nezbytné vyřešit vstup do sklepa. Musíte počítat i s provozní režií sklepa.  

Sklad haraburdí je luxus

Položte si otázku, zda sklep opravdu potřebujete. V minulosti z velké části sloužil jako sklad potravin nebo paliva (uhlí). V současnosti už ale k uchování potravin užíváme spíž, mrazák a lednici. Potřeba rozsáhlých prostor k tomuto účelu klesá. Stejně tak mnohde topí elektřinou, plynem či dřevem. Jedině dřevo z těchto paliv využívá skladovací prostory a ty sklepní jsou pro něj vzhledem k riziku navlhnutí naprosto nevhodné. Nepotřebujete zpravidla ve sklepě budovat technickou místnost co by kotelnu, pokud plánujete třeba plynový kotel, může být umístěn v přízemí. A sklep jako sklad nepotřebných krámů, to je docela luxus.

Sklep? Jedině, když ho využijete

Proto se ptejte sami sebe: Není podsklepení stavby ve vašem případě zbytečné? Nestačila by pouze základová deska? Vzhledem k tomu, že se životní styl značně změnil, je na místě uvažovat, zda podsklepení stavby není zbytečnost. Plánujte sklep jenom tehdy, pokud pro něj skutečně budete mít využití. Chcete zavařovat a skladovat brambory. Rádi byste si vybudovali domácí saunu nebo posilovnu či dokonce menší vnitřní bazén. Chcete mít prostor pro vinný sklípek, kutilskou dílnu, garáž. V takovém případě je budování sklepa na místě, všechno dostává další dimenzi.

Částečné řešení není vhodné

Pravděpodobně vás při řešení otázky, zda stavbu podsklepit nebo stavět jenom na základovou desku, napadne i kompromis obojího. Tedy podsklepit dům částečně. Jde o levnější řešení než celkové podsklepení. Podle stavařů ale není zrovna šťastnou volbou. Pokud je v každé části domu podklad v jiné hloubce, nemusí to dělat v budoucnosti dobrotu. Mohou přijít statické poruchy, zeď popraská. Proto se takové řešení obecně moc nedoporučuje.

Sepište si plus a minus

Existují také případy, kdy prostě sklep budovat musíte. Například tehdy, když stavíte na svahu nebo je nezbytné vyrovnat nějaké nerovnosti terénu na vašem pozemku. Také tehdy stavíte-li na povrchu s malou nosností. Takže Podsklepit nebo stavět jenom na základovou desku? Sepište si na papír všechna plus a minus a podle nich vyberte. V dnešní době platí, že byste k podsklepení měli mít opravdu reálný ekonomický a provozní důvod, jinak je to příliš drahý špás.

Zdroje: Love Home Designs, House Plans, Clarity Construction

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 26.02.2024
Reklama
Reklama