Kam se hodí umělý trávník?

Kam se hodí umělý trávník?
Kam se hodí umělý trávník? Milovníci přírodního trávníku nakrčí znechuceně nos, ale v mnoha případech jde o správnou volbu, jak zlepšit prostředí bez nutnosti náročné údržby.

Odolný a zelený po celý rok

Umělý trávník se nejčastěji pokládá na umělé povrchy jako třeba asfalt, beton nebo dlažbu, kterým dodá určitou přidanou hodnotu. Působí pak na první pohled příjemnějším dojmem. Na balkon, na terasu, na dětské hřiště, na dlažbu u bazénu, všude tam se travní koberec hodí a splní požadavky, které jsou na něj kladeny. Výhodou je minimální údržba spojená s dlouhou životností. Velice dobře odolá slunečnímu UV záření. Nezničí ho ani chlor nebo jiná chemie používaná k udržení kvalitu vody v bazénu – právě proto může lemovat okolí zahradních bazénů. Vydrží vám krásně zelený celý rok, ať už je právě léto nebo zima. Údržba umělého trávníku je jednoduchá, postačí k ní koště a kartáč. Navíc jsou umělé koberce hypoalergenní, což se hodí v prostředí, kde žijí alergici. 

Bez mírného spádu to nejde

Pokládka je velice jednoduchá, svépomocí jí zvládne i kutilský začátečník. Ať už chcete koberec položit na jakýkoliv umělý povrch, zásadou číslo jedna je, že by tento prostor alespoň minimální spád, zajišťující odvod vody. Tyto podmínky by měly balkony a terasy podle norem splňovat z podstaty věci už během své stavby, protože jinak z nich voda nebude odtékat. V momentě pokládky by se tento problém proto neměl vyskytovat.

Zvyšte jeho životnost

Totéž platí třeba i pro vydlážděný prostor u bazénu. I ten by měl být vybudován tak, aby na něm nestála nadbytečná voda. Jde-li třeba o prostor u dětského hřiště, tam je třeba spád dodatečně zajistit. Obvykle má trávník drenážní otvory, kterým voda snadno odteče a při dodržení minimálního spádu, ho nebude nijak poškozovat. Jestliže ale položíte trávník do absolutní roviny, kde se bude voda zdržovat, snížíte jeho životnost. Je vhodné také hlavně na umělých površích vložit pod trávník pružnou umělou podložku. Ta jeho životnost naopak zvýší.  

Postup pokládky krok za krokem na umělém povrchu

  • Zameťte nebo vyluxuje plochu, kam budete koberec pokládat.
  • Roli rozbalte a položte na okraj plochy. Zatižte okraj, aby se nepohnul. Rozvíjejte roli.
  • Z rubu odřízněte přesahující kusy.

Potřebujete vodopropustný podklad

Možná ale máte někde kus trávníku, který se vám nedaří udržovat, nebo jde prostě o místo, kde přírodní trávník nemá vhodné podmínky k růstu. Tam můžete také instalovat umělý koberec. Jestliže máte v úmyslu trávník položit na přírodní povrch, tedy na písek, hlínu, drobné kamínky, potom jde především o to, aby plocha byla stabilní a nesesouvala se zde půda. Nezbytná je vodopropustnost podkladové vrstvy pod trávníkem.

Postup pokládky krok za krokem na přírodním povrchu

  • Případně terénní nerovnosti nebo kořeny, kamínky a podobné nečistoty odstraňte a vytvořte dokonalou rovinu.
  • Nasypte na plochu 20 až 30 mm silnou vrstvu drobných kamínků o průměru 0,5-2 mm. Tím vytvoříte drenáž. Můžete ji udusat válcem či vibrační deskou, což zajistí její kompaktnost.
  • Na udusaný prostor rozložte drenážní textilii, ta rovněž propouští vodu.
  • Položte roli na okraj plochy a pomalu rozbalujte. Dbejte na rovné rozbalení. Na rubu můžete řezat.
  • Položený trávník přejeďte koštětem, a to proti směru jeho vláken.
  • Zasypte buď křemičitým pískem nebo také pryžovým granulátem.

Více odstínů zelené

Údržba trávníku, ať už je na umělém nebo přírodním povrchu je jednoduchá. Vykartáčujete ho buď pevným nebo rotačním kartáčem. Když po umělém trávníku chodí hodně lidí, měli byste to udělat jednou denně, jinak to bohatě stačí jednou za týden. Jednou za rok potom trávník vysajte a zasypte novou výplní. Můžete si pořídit umělý trávník v různých cenových relacích. Nákladnější trávníky vykazují přirozenější vzhled, protože jsou zhotoveny z kvalitnějších vláken a překvapí i větším množstvím odstínů zelené.

Zdroje: New York Times, Synthetic Turf, Umělý trávník

Zdroj oto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalova , Publikováno: 08.03.2024
Reklama
Reklama