Výhody versus nevýhody parketových podlah

Výhody versus nevýhody parketových podlah
Výhody versus nevýhody parketových podlah. Uvažujete-li o výměně podlahy za parketovou, než se pustíte do výběru materiálu, měli byste si promyslet, jaká pozitiva či negativa tato podlaha má.

Pravidelné vzory

Parketovou podlahou rozumíme dřevěnou podlahu sestavenou z malých bloků nebo pásů dřeva uspořádaných do pravidelného a geometrického vzoru. Umělecké uspořádání dřevěných kusů v parketových podlahách může vnést nádech elegance do každé místnosti. I když jsou takové podlahy velmi kvalitní a vykazují dlouhou životnost a řadu dalších plusů, mohou být s nimi spojena i některá úskalí.  

Výhody parketových podlah

Parketové podlahy nejsou jen vizuálně přitažlivé. Přinášejí také různé výhody:

Estetickou všestrannost: Parketové podlahy mohou být tak jednoduché nebo složité, jak chcete, Jsou univerzální, pokud jde o design.

Odolnost: Pokud jsou parketové podlahy vyrobeny z vysoce kvalitního dřeva, jako je dub nebo ořech, mohou vydržet desítky let.

Snadnou údržbu: K čištění stačí podlahu zamést a občas vytřít.

Přidanou hodnotu: Dobře nainstalované a vysoce kvalitní parketové podlahy mohou vašemu domovu přidat hodnotu.

Ekologické možnosti: Parkety z recyklovaného dřeva jsou ekologické.

Nevýhody parketových dřevěných podlah

I když parketové podlahy nabízejí řadu výhod, je důležité si uvědomit některá jejich omezení:

Cena: Vysoce kvalitní dřeviny, jako je dub a ořech, mohou být poměrně drahé. Náklady na instalaci jsou také vyšší než u jiných typů podlah kvůli složitým vzorům.

Údržba: Ačkoli se parketové podlahy vyrobené z měkčích dřevin, jako je borovice, snadno udržují, mohou být náchylné k poškrábání a promáčknutí.

Omezené použití ve vlhkých místnostech: Tradiční tvrdé dřevo není ideální pro oblasti s vysokým obsahem vlhkosti, pokud není speciálně upraveno pro taková prostředí.

Složitá instalace: Čím složitější je vzor, tím složitější je pokládka. instalaci. To zvyšuje celkové náklady a prodlužuje čas.

Barevná variabilita: Dřeviny jako třešeň a ořech mohou časem ztmavnout, což někdo nevidí rád.

Problémy s povrchovou úpravou: Všechny parketové podlahy nejde snadno nalakovat, obtížné je to zejména u těch se složitými vzory.

Nadčasová elegance a výběr

Parketová podlaha nabízí nadčasovou eleganci, která se hodí do široké škály stylů interiéru. Existuje spousta různých vzorů. Výběr dřevin, od spolehlivého dubu až po opulentní ořech, také umožňuje vybrat si správné řešení pro váš domov. Ačkoliv pořízení a pokládka mohou být nákladné a stejně tak údržba, výhody často převažují nad nevýhodami.

Zdroje: Wood and Beyond, The Spruce, Days of a Domestics

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.03.2024
Reklama
Reklama