Jaký zahradní plot je nejlevnější?

Jaký zahradní plot je nejlevnější?
Jaký zahradní plot je nejlevnější? Uvažujete-li o oplocení pro svoji zahradu, potom je samozřejmě ve hře i jeho cena. Určitě chcete všechno pořídit co nejlevněji. Jak na to?

Levné neznamená kvalitní

Volit ty nejlevnější materiály není tou správnou cestou u žádné stavby a oplocení také není výjimkou. Proč? Protože nejlevnější samozřejmě neznamená nejlepší. Úskalím velmi levných materiálů často bývá skutečnost, že nejsou příliš trvanlivé. Nevydrží moc dlouho. Vyžadují opravy nebo dokonce výměnu. Ve výsledku vás pak může z dlouhodobého pohledu vyjít levněji dražší materiál, který ale vykazuje delší životnost. Náklady na opravy a údržbu tak budou v čase mnohem nižší.

Většina končí na skládce

Kvalitní, i když někdy dražší materiál, je v pořádku také z hlediska ochrany životního prostředí a udržitelnosti. Ploty je kvůli jejich výrobním procesům obvykle poměrně složité recyklovat. Většina z nich proto skončí na skládce. Logicky z toho vyplývá, že čím častěji budete plot měnit, tím více odpadu vyprodukujete. Nejlevnější jsou drátěné ploty, ale ty nebývají příliš estetické. Levné bývají i ploty z PVC, ale tam také nemusí být vzhledový dojem podle vašich představ.

Volte nerezové prvky

Na druhou stranu existují možnosti, jak pořídit kvalitní oplocení, ovšem v levnější variantě. Jde o stavebnicové prvky, sloupky, zábradlí a panely. Ty se skládají na místě. Pro výrobce to znamená nižší náklady, takže vy jako zákazník neplatíte tolik. Na co je třeba dát pozor? Upevňovací prvky plotu by měly být vyrobeny z nerezové oceli. Pokud tomu tak nebude, brzy je bude ohrožovat rez. Vzhled i funkčnost plotu bude potom trpět.

Jednou použité dřevo

Můžete také vymyslet řešení, které sice na první pohled vypadá draze a efektně, ale ve skutečnosti je velmi levné. Takové možnosti představuje recyklované dřevo. Můžete použít starší prkna nebo jiné dřevěné prvky, které už v minulosti posloužily nějakému účelu. Stačí je obrousit a sestavit do požadované podoby. Takové ploty ovšem musíte ošetřit nátěrem, aby vydržely. Panely z  vlnitého plechu jako oplocení vás také finančně nezruinují.

Zdroje: Ideal Home, House Beautiful, Life hacker,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 07.03.2024
Reklama
Reklama