Co znamená pojem chytrá zahrada?

Co znamená pojem chytrá zahrada?
Co znamená pojem chytrá zahrada? Práce na zahradě je velkým závazkem. Zabere hodně času. Chytrou zahradu ale můžete řídit pomocí mobilu a spoustu práce zastane za vás.

Když si zahrada pomůže sama

Spoustě lidí by taková představa nejspíše vyhovovala. Protože pracovat na zahradě je opravdu dřina. Co kdyby ale zvládla sama zahrada si minimálně některé práce obstarat bez vašeho zásahu? Určitě by to bylo fajn, třeba se v určený čas sama zalila, bazén by si podle předpisu nadávkoval chemii – také bez vašeho zásahu. I spousta dalších činností by nevyžadovala vaši přítomnost. Třeba dávkování tekutého hnojiva a zalévání s ním.

Sledujete vlhkost, teplotu, osvětlení

Podobné představy jsou ale už dnes reálné. Řada činností se dá naprogramovat a řídit pomocí chytrého telefonu. Vyplet zahradu budete stále muset vy sami, ale pokud jde o zalévání a hnojení, tam se chytré technologie uplatní velice dobře. Například na některá místa na zahradě umístíte senzory vlhkosti, které budou posílat aktuální data do srdce celého systému k vyhodnocení. Podle nich se bude přesně dávkovat množství vody pro zalévání do přesně určeného místa.  Kromě vlhkosti lze sledovat i další parametry jako je intenzita světla, teplota, množství živin v půdě. Na základě vyhodnocení živin v půdě je možné potom přesně nadávkovat tekuté hnojivo. Podle intenzity světla zase zvolíte zatemnění ve skleníku.   

Sekačka s GPS

Dále chytrý systém sleduje třeba informace o počasí a reguluje podmínky podle toho. Když se bude blížit déšť, vypne zálivku. Pokud senzory vlhkosti napoví, že je příliš velké sucho, naopak zálivku přidá. Třeba osvětlení na terase se může zapnout až tehdy, kdy se smráká. Systém může ovládat i údržbu bazénu. Bude sledovat kvalitu vody a podle opravovávat její složení. Jedním z chytrých prvků může být robotická sekačka s GPS. Má senzor na pohyb, a pohyb zaregistruje nějaký ve své blízkosti, se se vypne. Jinak sama seká podle programu.

Sofistikované snímače

Při řízení zahrady chytrým telefonem můžete ušetřit hodně na zálivce, protože budete dávkovat přesně podle potřeb jednotlivých rostlin a počasí. Chytré zahradní osvětlení pomůže ušetřit energii. Trendem jsou co nejsofistikovanější snímače, které registrují nejenom vlhkost, ale i teplotu, světlo, rovnoměrnost živin, právě ty totiž zajistí dokonalý pěstitelský servis každé rostlině.

Zdroje: Bussiness Research Company, Service, My Smart Garden, Polaris Market Research

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.03.2024
Reklama
Reklama