Výhody nízkoenergetických domů

Výhody nízkoenergetických domů
Výhody nízkoenergetických domů. Pokud řešíte nové bydlení, jde o to, aby bylo z energetického pohledu co nejméně náročné. Nejde jenom o samotnou otázku ekologie, ale také o úspory.

Začněte konstrukcí domu

Vzhledem ke zdražování je dnes spotřeba energie velmi ožehavou otázkou. Proto se řada lidí snaží vybudovat si bydlení, které by vykazovalo jenom minimální energetickou zátěž. Tím výrazně klesají náklady. Jde o nízkoenergetické domy. Jak dosáhnete u svého domu, aby spadal do této kategorie a vy jste dokázali na energiích výrazně ušetřit? Musíte začít už u samotné konstrukce domu. Zděné domy, zejména ty staršího data vykazují poměrně výrazné energetické ztráty. Typicky k nim dochází v oblasti oken a dveří nebo jiných otvorů. Prokážou to infračervené snímky.

Minimalizujte energetickou spotřebu

Velmi často jsou slabým místem starých budov okna, která bývají pouze dvojitá. Tam uniká teplo ve velké míře. Pokud zvolíte například montovaný dům z panelů, je třeba, aby panely dokonale lícovaly k sobě a neměly jakékoliv mezery. Jetsliže třeba panelový dům zhotovený ze sendvičových panelů osadíte novými kvalitními okny, mohou jeho tepelně izolační vlastnosti už splňovat mnohem náročnější kritéria. Rozhodně v tomto ohledu plně předčí starší zděné stavby. Jde o to, že se tepelná izolace nelepí dodatečně na fasádu, ale stává se její přímou součástí, takže termoizolační výsledky jsou na mnohem vyšší úrovni. Prakticky nedochází k tepelným ztrátám, tím pádem se celková energetická spotřeba minimalizuje.

Eliminujte tepelné mosty

Stručně můžeme říci, že mezi nízkoenergetické domy se řadí moderní budovy, u kterých energetická náročnost nepřekročí rozmezí 15-50 kWh/m2. Jak zajistit, abyste docílili těchto hodnot? První fází procesu, jehož výsledkem je nízkoenergetický dům, je kvalitní projekt zohledňující všechny aspekty stavby. Dále je nutné použít kvalitní stavební materiály a dodržet přesně všechny stavební postupy. Tím se eliminují tepelné mosty. Pokud se tato pravidla splní, má dům mnohem nižší provozní náklady. Jde o soubor opatření, kde nesmíte nic podcenit. Moderní stavební technologie a maximálně efektivní termo izolace zajistí pokles nákladů na vytápění a chlazení budovy. Úsporou energie dosáhnete nižších emisí skleníkových plynů. Nízkoenergetickým domem může být jak moderní zděná či panelová budova, tak dřevostavba, to nehraje roli. Podstatná je energetická náročnost.  

Zdroje: Modern Dream, DDB- Lowenergy houses, ArchDaily, Up.Codes

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 12.03.2024
Reklama
Reklama