Jak vyrovnat hrbolky a prohlubně v trávníku

Jak vyrovnat hrbolky a prohlubně v trávníku
Jak vyrovnat hrbolky a prohlubně v trávníku. Možná vám připadá, že trávník na vaší zahradě připomíná bojiště po bitvě. Chcete, aby trávník opět vypadal reprezentativně? Poradíme vám, jak na to.

Věnujte trávníku čas

Vysvětlíme vám, jak vyrovnat malé hrbolky a jamky v ploše trávníku. Není to nic tak náročného, jak by se možná na první pohled zdálo. Stačí si pročíst naše rady, vzít rýč do ruky a věnovat trávníku trochu času.

Jak vytvořit dokonalou rovinu

Postup je jednoduchý a nevyžadujte ani extrémní míru šikovnosti, ani velkou fyzickou sílu. Jak na to? Nerovnou oblast prořízněte řezem ve tvaru písmene H pomocí rýče s plochou čepelí a rozevřete rozříznutý trávník. Vidlemi přehoďte základnu a buď odstraňte přebytečnou zeminu (to v případě, že jde o nevzhledný vytvořený hrbol), nebo naopak přidejte dovnitř novou ornici, abyste zvýšili úroveň terénu (pokud jde naopak o jamku). Udusejte půdu tak, aby byla rovná, a poté položte chlopně trávníku zpátky. Zkontrolujte, zda je trávník rovný, a v případě potřeby postup opakujte. Tvoří-li po vašem zásahu trávník už naprostou rovinu, jeho okraje stlačte hřbetem hrábí a do štěrbin, kde byl proříznut, uhrabejte zeminu. Důkladně trávník zalévejte, aby zregeneroval.

Jak vytyčit okraje trávníku

Okraje trávníku se často poškodí prošlapáváním nebo zastíněním převislými rostlinami. Ale úhledný, jasně definovaný okraj dělá celý trávník mnohem krásnějším, takže stojí za to opravit všechna opotřebovaná místa a pravidelně vyznačovat jeho okraje.

Jak opravit nejasné hrany?

Opatrně vyřízněte poškozené místo čtvercovými řezy po třech stranách a poté pod ním nařežte rýčem s cílem zachovat trávník jako jeden neporušený kus. Ten by měl obsahovat jak opotřebovanou plochu, tak zdravý trávník na vnitřní straně. Připravte půdu v základně čtverce tak, že ji lehce převrátíte a zapracujete do ní trochu vrchní vrstvy zeminy nebo zahradního kompostu. Poté jemně udusejte nohama, abyste vytvořili rovný povrch. Otočte poškozený čtverec o 180° a vraťte jej zpět tak, aby vnitřní řezná hrana byla nyní zarovnána s okrajem trávníku a poškozený okraj směřoval dovnitř. Tím se obnoví silný a zdravý vnější okraj trávníku. Pokud je plocha, která dříve tvořila okraj trávníku, holá nebo řídká, uhrabejte tenký pruh trávníku (20 cm nebo méně), abyste půdu lehce narušili, a zasejte do něj travní semeno. Pokud je poškozená oblast větší, měla by být vyříznuta. Využijte v takovém případě postup určený pro opravu holých skvrn v trávníku.

Zdroje: RHS, True Value, Scotts, Lawn Starter

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.03.2024
Reklama
Reklama