Kdy je nejvyšší čas na sekání trávníku?

Kdy je nejvyšší čas na sekání trávníku?
Kdy je nejvyšší čas na sekání trávníku? Pravidelné sekání trávníku je to nejlepší, co můžete udělat pro dosažení kvalitního trávníku. Nemusí to ale být tak jednoduchý úkol.

Kdy začít sekat trávu?

Obecně platí, že první letošní sekání trávy by mělo být brzy na jaře. V závislosti na počasí a teplotách v daném období je skvělý čas začít poslední týden v únoru nebo první týden v březnu, ale pokud jste to nestihli, máte nejvyšší čas. Neotálejte. Snažte se provést první sekání těsně předtím, než se počasí začne oteplovat, udržujte nože sekačky vysoko a sejměte vršky z trávy. To stimuluje růst trávy a povzbuzuje ji k houstnutí, což pomáhá udržet plevel a mech na uzdě.

Můžete sekat trávu v zimě?

Jednoduchá odpověď je ano! Tráva může růst i v zimních měsících, zvláště pokud je nezvykle teplo. Viděli jsme trávníky, které potřebují pravidelný sekání i v prosinci, zatímco počasí zůstalo obzvláště mírné. Při sekání v zimě však musíte přijmout několik opatření.

Vyhněte se mrazu

Mráz na trávníku může způsobit, že tráva bude křehká. Pouhá chůze po omrzlém trávníku může poškodit nebo dokonce zabít trávu pod ním. Pokud se pokusíte trávník posekat, pravděpodobně ho zničíte nebo silně zatížíte, což vyvolá vznik chorob. Počkejte na mírný a suchý den alespoň pár dní po mrazu.

Vyhněte se podmáčeným trávníkům

Trávníky mají tendenci udržovat v zimě vyšší vlhkost. Pokud je trávník příliš mokrý, chůze nebo sekání může půdu zhutnit. Tím se uzavřou všechny malé vzduchové kapsy kolem kořenů rostliny a seberou ji kyslík. V těchto podmínkách se daří chorobám, jako je rez, takže je nejlepší počkat několik suchých dní v řadě, než se pokusíte o sečení.

Ukliďte odpadky a nečistoty

Sekačka na trávu není vysavač! Pokud sekačku používáte ke sbírání listí a větviček atd., nůž se rychle otupí. To způsobí, že nůž bude trávu trhat, místo aby ji čistě posekal. Trhání trávy ji činí náchylnou k chorobám a plísním, takže je vždy nejlepší nejprve zbytky shrabat nebo použít fukar k odklizení všech odpadků.

Ponechte delší čepel

Kratší dny v zimě znamenají, že na váš trávník dopadá méně přirozeného světla. Sluneční světlo je zdrojem, kterým rostliny vytvářejí potravu prostřednictvím fotosyntézy. Pokud sekáte trávník v zimě, bude mít problém vyprodukovat dostatek živin k přežití. Delší čepel (obvykle 1 1/2–2 palce) podpoří silnější rostlinu, hlubší kořeny a odolnější trávník, který se na jaře rychleji zazelená.

Zdroje: Perfect Lawn care,  Gardening Know How, The English Garden

Zdroje foto:  Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.03.2024
Reklama
Reklama