Jak udržet květiny ve váze čerstvé?

Jak udržet květiny ve váze čerstvé?
Jak udržet květiny ve váze čerstvé? Řezané květiny jsou skvělým dárkem, který zkrášlí váš domov. Bohužel ale velmi rychle vadnou. Jak jim alespoň trochu prodloužit život?

Odřízněte stonky

Existuje několik triků, které květinám prodlouží život. Jednou z nejčastějších chyb, které lidé po obdržení květin dělají, je zapomínání odříznout stonky. Stonky zastřihněte zahradními nůžkami a odstřihněte 1,5-3 cm a stříhejte šikmo. Takové řezání stonků umožňuje lepší příjem vody. Každých několik dní je nutné opětovné odřezání stonků.

Zbavte květiny listů

Odstranění všech listů pod hladinou vody je také důležité. Díky tomu bude vaše kytice nejenom vypadat lépe, ale také zabráníte růstu bakterií. Květiny, jako jsou růže, mají ochranné okvětní lístky, což jsou dva nebo tři vnější okvětní lístky květiny. Později zkontrolujte květy, zda nemají odumřelé listy nebo uvolněné okvětní lístky. Tím zabráníte bakteriální hnilobě.

Zavlažování

Je důležité nejen udržovat kytici hydratovanou, musíte to dělat s rozmyslem. Květy bez vody dlouho nevydrží, zvláště když jsou jejich stonky odříznuté. Vyberte si čistou vázu a naplňte ji vodou pokojové teploty a přidejte balíček květinové výživy. Ujistěte se, že je výživa správně promíchána. Vázu také důkladně očistěte a každé dva až tři dny vyměňte vodu s výživou.

Vyhněte se přímému slunečnímu záření

Uchovávejte květiny při chladných teplotách. Nevystavujte květiny přímému slunci nebo v blízkosti spotřebičů, které generují teplo. Také se vyhněte tomu, aby váza byla v oblastech, jako jsou otevřená okna, stropní ventilátory nebo větrací otvory topení nebo chlazení. Kytici také nevystavujte v blízkosti ovoce, protože dozrávající plody uvolňují malé množství plynného ethylenu, což může snížit životnost vaší kytice.

Použijte jablečný ocet a cukr

Před přidáním květů smíchejte do vázy 2 lžíce jablečného octa a 2 lžíce vody. Tímto způsobem můžete své květiny udržet čerstvé po dobu nejméně 7 dnů. Vzhledem k tomu, že ocet působí jako antibakteriální činidlo, zatímco cukr působí jako další květinová výživa, můžete je použít k udržení čerstvosti květin ve váze.

Zdroje: Homes & Gardens, Flower Aura, Pro Flower, The Spruce

Zdroje foto:  Freepik.com

 

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.03.2024
Reklama
Reklama