Jak se pustit do renovace toalety?

Jak se pustit do renovace toalety?
Jak se pustit do renovace toalety?  Čas od času vás to potká také. Je potřeba vyměnit toaletu za novou, modernější. Co vás čeká a jak se takového úkolu úspěšně zhostit?

Estetika versus cena

Chcete-li se správně rozhodnout, jak postupovat, budete muset vzít v úvahu náklady na samotný materiál a náklady na práci. Tyto náklady se také mohou lišit v závislosti na typu toalety, kterou jste si vybrali. Například instalace závěsného WC pravděpodobně zvýší celkovou cenu, protože bude vyžadovat více práce (a tedy zároveň i více času) – včetně instalace bednění – než v případě běžné toalety. Roli hrají vaše priority. Pokud si ceníte estetického dojmu, závěsná toaleta je lepší volbou. Zatímco pokud vaší prioritou zůstává cena, snadněji se rozhodnete pro klasickou, stojací toaletu. Pro větší pohodlí osob s pohybovými obtížemi byste měli vážně uvažovat také o vyvýšených toaletách.

Jednodílnou nebo dvoudílnou?

Klasické toalety, které se umisťují přímo na podlahu, jsou nejčastější. Snadněji se instalují. U tohoto typu modelu se můžete rozhodnout pro nezávislou misku se sousední nádrží nebo monoblokem.  Jde tedy o jedno nebo naopak dvoudílnou toaletu. Ty jednodílné bývají dražší, ale jsou jednodušší na údržbu. V závislosti na vaší volbě se může lišit také řešení odpadu. Obecně může být odpad vodorovný, tj. procházející stěnou s odkrytou trubkou, nebo také svislý a odvádět vše podlahou se skrytým potrubím.

Složitější instalace

Náročnost při instalaci závěsných toalet spočívá ve složitosti jejich připojení pro optimální odvodnění. Instalatér bude muset vzít v úvahu již zavedený systém, případně jej demontovat a poté zvolit rám. Jeho výběr bude záviset na typu opěrné stěny. Pokud stěna není dostatečně pevná, bude nutné instalaci podepřít několika kotevními body, což může výrazně prodražit celou instalaci a prodloužit její dobu. Poté bude nutné rám upevnit nastavením výšky, připevněním modelu k podlaze a stěně pomocí hmoždinek; poté se připojí přívod vody a výpusť. Pak přijde na řadu instalace záchodové mísy a ovládacího tlačítka. Vše je estetičtější a celý potrubní systém je podomítkový a můžete si užít diskrétnější a méně hlučný odtok než u běžných toalet. A co víc, tento typ modelu usnadňuje údržbu podlahy.

Řešte i průtok vody

Existují také modely toalet s vestavěnými vodními paprsky, pachovými filtry i vyhřívaným sedátkem. Záleží na vás, jestli budete mít chuť si za takový luxus připlatit. Rozhodně ale volte modely s nízkým průtokem a dvojitým splachováním, které mohou pomoci šetřit vodou a snížit váš účet za vodu. To je dnes už naprostý standard. Nová toaleta může navíc pomoci zlepšit celkový vzhled a dojem z vaší koupelny. Někdo může uvažovat o rekonstrukci svépomocí, tady je ale na místě úvaha, jaké jsou vaše možnosti a schopnosti. Minimálně při samotné instalaci se neobejdete bez odborníka.

Vezměte akci jako celek

Jakoukoliv renovaci je nutné brát jako celek. Pokud tedy hledáte změnu nebo chcete do svého interiéru vnést více modernosti nebo jednoduše přidat osobnější nádech, není nad proměnu místnosti jako celku. Tím, že se nejprve podíváte na stěny, řešíte celou atmosféru místnosti. S barevným nádechem může místnost zcela změnit svůj styl. S teplými barvami se posouváte směrem k pohodlnějšímu stylu, zatímco například černobílá podoba bude upřednostňovat designový aspekt místnosti. Při výběru tapety dbejte na to, aby byla odolná vůči vlhkosti, protože tato místnost bude často vystavena vodní páře – zejména pokud máte umyvadlo a vanu nebo sprchový kout ve stejné místnosti. Dlaždice jsou nejlepším řešením, pokud jde o koupelnu.

Zdroje: Groupe Acorus, Hunter Bathroom renovation,  

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.03.2024
Reklama
Reklama