Jak regulovat vlhkost v domě?

Jak regulovat vlhkost v domě?
Jak regulovat vlhkost v domě? Voda ve vaší domácnosti může pocházet z mnoha zdrojů. Důležité je ji různými opatřeními účinně omezit. Jak na to? Poradíme.

Vlhkost závisí na teplotě

Voda se může dostat do vašeho domova únikem nebo prosakováním podlahami suterénu. Sprchování nebo dokonce vaření může přidat vlhkost do vzduchu v domácnosti. Množství vlhkosti, které může vzduch ve vaší domácnosti pojmout, závisí na jeho teplotě. Jak teplota klesá, vzduch pojme méně vlhkosti. To je důvod, proč v chladném počasí kondenzuje vlhkost na studených površích. Na vnitřní straně okna se tvoří kapky vody). Tato vlhkost může povzbudit růst plísní.

Když je nutná hydroizolace

Existuje mnoho způsobů, jak regulovat vlhkost ve vaší domácnosti. Opravte netěsnosti a prosakování. Pokud voda vstupuje do domu zvenčí, vaše možnosti sahají od jednoduchých terénních úprav až po rozsáhlé výkopové práce a hydroizolaci. Půda by se měla svažovat směrem od domu. Voda v suterénu může být důsledkem nedostatečné funkce okapů nebo průtoku vody směrem k domu. Úniky vody v potrubí nebo kolem van a dřezů mohou také poskytnout místo pro růst plísně. V koupelnách a kuchyních používejte odsávací ventilátory k odstranění vlhkosti ven. Odvětrejte sušičku prádla ven.

Podporujte cirkulaci vzduchu

Pokud si všimnete vlhkosti na oknech a jiných površích, vypněte některé spotřebiče (jako jsou zvlhčovače). Používejte odvlhčovače a klimatizace, zejména v horkém a vlhkém podnebí, abyste snížili vlhkost ve vzduchu, ale ujistěte se, že se samotné spotřebiče nestanou zdrojem plísní.  Zvyšte teplotu studených povrchů, kde kondenzuje vlhkost. Použijte izolaci. Otevírejte dveře mezi místnostmi, abyste zvýšili cirkulaci vzduchu. Cirkulace přenáší teplo na studené povrchy. Zvyšte cirkulaci vzduchu pomocí ventilátorů a přemístěním nábytku z rohů stěn.

Často větrejte koberce

Ujistěte se, že váš dům má zdroj čerstvého vzduchu a můžete odvádět nadměrnou vlhkost. Zvláštní pozornost věnujte kobercům na betonových podlahách. Koberec může absorbovat vlhkost a sloužit jako místo pro růst plísní. Používejte plošné koberce, které lze často zvedat a prát. V určitých klimatických podmínkách, pokud má být koberec položen na betonovou podlahu, může být nutné použít parotěsnou zábranu (plastovou fólii) na beton a zakrýt ji podkladem (izolace pokrytá překližkou), aby se zabránilo problému s vlhkostí.

Zdroje: EPA, Service Master San Francisco, Chubb, Focus Energy

Zdroje foto:  Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.03.2024
Reklama
Reklama