Tipy, jak zastřešit terasu

Tipy, jak zastřešit terasu
Tipy, jak zastřešit terasu. Možná jste zjistili, že vaší nové terase něco chybí. Střecha. Bez ní to zkrátka není oni, protože byste rádi terasu využívali za každého počasí.

Ochrana před sluncem i deštěm

Nejde přitom pouze o to, že si výhledu z vaší terasy a čerstvého vzduchu venku budete moci užívat i tehdy, když ji skrápí déšť. Účelem kvalitního zastřešení je i snaha ochránit ji právě před vlivy počasí, tedy hlavně deštěm, ale zároveň i přílišnému slunečnímu UV záření, protože to také zkracuje její životnost.

Jak si tedy se zastřešením terasy poradit?

Nejideálnější možností je, když s ním počítáte už v projektu. Zkrátka myslet na to, že jde vlastně o přechod z domu do zahrady, který by bylo dobré vhodně architektonicky vyřešit.  Sladit vše a architektonickým celkem domu. V takovém případě se vám takové řešení nabídne samo podle charakteru domu.

Zkuste dřevěnou pergolu

Jednou z možností je jednoduchá dřevěná pergola, na které se mohou pnout i nějaké rostliny. Zvládnete ji většinou budovat svépomocí, na druhou stranu vám ale neposkytne úplnou ochranu. Před Sluncem ano, ale před deštěm a větrem nikoliv. Proto účel splní jedině když dostane střechu a také ochranu před bočními větry a dešti. K té může posloužit třeba instalovaná roleta, nebo zasklení boků. Ideální střešní krytinou na pergolu jsou desky z polykarbonátu, akrylátu, ty propouštějí světlo. Jestliže pro vás toto není důležité, zkuste třeba vlnitý plech. Jste-li milovníky romantiky, skvělé jsou šindele. Hezké je rákosové zakrytí pergoly, ale to chrání pouze před sluncem, před deštěm už ne

Postačí i slunečník

Druhou variantou je zasklení. Tady získáte maximum světla, takže na terase můžete pěstovat květiny a rostliny. Aby slunečního záření nebylo moc, instalujte markýzy. Do třetice lze vybudovat posuvné zastřešení u zasklených teras textilií. Střecha je uchycena do kolejnic na stěně a zemi a můžete si ji stáhnout nebo vytáhnout podle aktuální potřeby. Možné je využít také strečovou tkaninu. Nakonec jako tečku můžeme uvést, že pokud u vás hraje největší roli cena, postačí coby jednoduché zastřešení klasický slunečník. Neobsáhne sice celý prostor, ale ochrání vás před UV paprsky a krátkou přeháňku pod nim rovněž přežijete. Záleží na vašich prioritách. Ve hře je cena, estetika, praktické funkce. Na opačné straně potom stojí střecha dálkové ovládání. Toto high-tech řešení nastavitelnými horizontálními žaluziemi umožňuje regulaci množství slunečního svitu.

Zdroje: Homify, Strohboid, Gutta, Abf

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.03.2024
Reklama
Reklama