Jak ušetřit vodu na zahradě?

Jak ušetřit vodu na zahradě?
Jak ušetřit vodu na zahradě? Úspory vody se netýkají jenom domácnosti. Stejně úsporně se můžete chovat i na zahradě. Stačí udělat několik opatření a projeví se to v rozpočtu.

Delší tráva snáze udrží vlhkost

Říká, že za každou kapku vody zaplatíte, a to platí i o vaší zelené oáze. Na úspory vody není nikdy a nikde pozdě. Jak v kuchyni, tak i v zahradě. Ve své zahradě se držte pěstování původních rostlin nebo rostlin odolných vůči suchu, abyste se vyhnuli nutnosti častého zalévání. Pokud máte zahradu, určitě je dobré pořídit více sudů na sběr dešťové vody, můžete tak pokrýt zalévání. Sbírejte dešťovou vodu pomocí okapů na zalévání rostlin do těchto sudů a místo hadice používejte konev. Je to mnohem úspornější systém. Pravidelně odplevelujte a prořezávejte zahradu, abyste udrželi rostliny zdravé a snížili požadavky na vodu pro vaše rostliny. Při sekání nastavte nože sekačky na trávu na výšku 5–7.5 cm, protože delší tráva pomáhá půdě zadržovat vlhkost, což může pomoci v boji proti suchu, a to zejména v parném létě.

Používejte kompost

Vytvořte hromadu kompostu nebo používejte kompostovací nádobu. Když uklízíte po jídle, vyhoďte všechny zbytky jídla do kompostu, abyste jej mohli později použít na zahradě ke hnojení půdy. Tím omezíte zalévání, protože kompost pomůže rostlinám udržet vlhkost. Také vám to zabrání zapnout likvidaci odpadu v kuchyni, která často plýtvá velkým množstvím vody.  Nebojte se kompostovat jakoukoli zeleninu, ovoce, chléb nebo obiloviny. Kávová sedlina a vaječné skořápky jsou skvělé také pro kompostování. Vyhněte se kompostování masa nebo mléčných výrobků. Tyto předměty mají tendenci se dlouho rozkládat a než se rozloží, přilákají krysy, mývaly a další škůdce.

Myjte auto kbelíkem vody

Odložte zahradní hadici a nechte déšť vyčistit vaše auto. Pokud potřebujete vozidlo umýt, naplňte několik kbelíků místo toho, abyste k čištění vozidla použili zahradní hadici a opláchněte ho. Pokud k mytí vozidla používáte hadici, spotřebujete zhruba 50 galonů (190 l) vody. Několik kbelíků však bude vyžadovat pouze 20–40 l. Existují bezvodé čisticí prostředky, které můžete použít k čištění vozidla, abyste zcela odstranili potřebu vody.

Používejte koště

Sice doporučujeme tlakové mytí cestiček na zahradě a příjezdové cesty, ale je třeba dodat, že spotřebuje hodně vody. Šetřete vodou tím, že místo hadice nebo tlakové myčky použijete koště. Udržujte svůj chodník, příjezdovou cestu a verandu v čistotě tím, že nečistoty zametete. Pokud je něco obzvláště špinavého, uchopte vlhký hadřík a vyčistěte jej ručně, místo abyste nechali hadici běžet. Může to trvat několik minut navíc, ale ušetříte spoustu vody zametáním nebo ručním utírání místo mytí věcí venku.

Zdroje: Energy Saving Trust, WikiHow

Zdroje foto: Frrepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 11.04.2024
Reklama
Reklama