Jak vyčistit koberec podle receptu babiček?

Jak vyčistit koberec podle receptu babiček?
Jak vyčistit koberec podle receptu babiček? Kdo má doma koberec, dobře ví, jak nesnadné může být jeho čištění. Nemusíte ale vyhazovat za drahé čistící prostředky. Ty domácí pomohou stejně.

Účinnost prověřená generacemi

V koberci, který máte doma třeba v obývacím pokoji, se může usazovat prach či vlasy a další nečistoty, okupují ho roztoči. Jak koberec účinně vyčistit? Mnoho lidí jde do drogerie a pořídí si spoustu nákladných prostředků na čištění. To je ale mnohdy zbytečné. Stejně dobrý efekt poskytnou i prostředky známé z dob našich babiček. Jde o borax, ale také ocet. Tyto prostředky mají jednu velkou výhodu. Nejenom, že jejich účinnost je prověřená předchozími generacemi, ale jsou naprosto přírodní.

Jako postupovat při čištění?

Prvním krokem je koberec dostatečně vyklepat a vysát a zbavit ho tak maxima prachu a dalších usazených nečistot. Důležité je, provádět očistu koberce v pravidelných intervalech, pak zajistíte, že nečistoty nepronikají tolik do hloubky. Když nebudete věnovat dostatek pozornosti údržbě, čištění bude velmi obtížné.

Použijte borax

Druhým krokem je využití boraxu. Ten pomáhá čistit skvrny a působí antibakteriálně. To oceníte tehdy, pokud máte malé dítě. Jak čistit boraxem? Rozmíchejte ho v teplé vodě v poměru 1:1. Důležité je dokonalé rozmíchání. Tuto kaši vetřete do koberce pomocí štětce. Pak ponechte působit po dobu 30 minut. Borax potom vysajte.

Zkuste ocet

Další možností je ocet, který odstraní nečistoty včetně mastnoty. Do 200 ml vody přidejte 100 ml octa a několik kapek vonného oleje podle vaší volby. Vlijte do rozprašovače. Protřepejte, ať se ingredience smísí. Postříkejte směsí koberec. Drhněte koberec kartáčem a roztok nechte pár hodit působit. Poté koberec pečlivě vysajte. Musíte ho také nechat vysušit na proudícím vzduchu, aby nikde nebyl vlhký a nerostly v něm plísně a houby. Některé recepty doporučují také smíchat ocet s jedlou sodou a čistit stejným postupem.

Zdroje: Home Made Simple, Mother Natures Cleaning

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 13.04.2024
Reklama
Reklama