Jak ušetřit při kutilství?

Jak ušetřit při kutilství?
Jak ušetřit při kutilství?  Prací svépomocí nemusíte platit profesionála, ale na druhou stranu vás nemusí práce vždycky vyjít mnohem levněji. Zvláště, když nemáte zkušenosti.

Zohledněte náklady na DIY

Kutilství vám může ušetřit peníze za dodavatele, ale není vždy levnější. Zvažte svoje síly,  kdy se pustit do DIY akce a kdy raději zaměstnat šikovného profesionála.   Některé ze standardních nákladů na projekty, jako jsou nástroje a materiály, budou muset kutilové pravděpodobně platit průběžně. Na druhou stranu profesionálové již mají nástroje potřebné pro tuto práci a často mohou získat levnější nabídky na materiály, ke kterým majitel domu nebude mít přístup. Navíc, pokud něco pokazíte a budete si muset najmout dodavatele, aby vaše chyby napravil, pravděpodobně to nakonec bude stát víc, než kdybyste si od začátku jednoduše najali profesionála. Existují různé DIY projekty, které zvládnete sami.

Jak ušetřit na kutilských pracích

Uvádíme několik způsobů, jak můžete snížit náklady, ale přesto projekt zdárně dokončit:

Rozvíjejte své dovednosti

Své schopnosti si můžete časem vybudovat tím, že začnete s malými projekty, jako je oprava netěsnícího kohoutku nebo zavěšení police. Nezapomeňte si udělat důkladný průzkum, protože tím se naučíte, jak zvládnout různé dovednosti. Jakmile si budete jisti, že menší úkoly zvládnete sami, propracujte se postupně k těm větším.

Přemýšlejte o výdajích

Rozhodněte se, za které části projektu se vyplatí utratit peníze navíc a kde můžete ušetřit. Za nejčastěji používané věci pravděpodobně stojí za to utratit trochu více peněz.  Pokud potřebujete nástroj, který nemáte, nekupujte ho nutně nový. Půjčte si ho od kamaráda, kupte si ho z druhé ruky nebo si ho půjčte v půjčovně nástrojů. Pokud je vaší jedinou možností nákup nového, zjistěte, zda nástroj nepotřebuje také člen rodiny nebo přítel, a rozdělte náklady.

Stojí DIY za váš čas?

Pomocí následujících vzorců zjistěte, zda projekt DIY stojí za úsporu peněz, aniž byste museli najímat dodavatele, a čas, který investujete do výzkumu a dokončení práce.

  • Cena profesionální práce:Zjistěte si nabídky od dodavatelů, abyste zjistili, kolik by stálo provedení práce profesionálem.
  • Zjistěte, kolik stojí DIY.Sečtěte cenu materiálu, nářadí a povolení, které potřebujete koupit. Odečtěte to od nabídky, kterou vám dal profesionál, abyste viděli, kolik ušetříte na mzdových nákladech
  • Odhadněte potřebný čas.Čas se hůře odhaduje a závisí na úrovni vašich zkušeností. Obvykle si můžete zjistit odhadovaný čas projektu, ale pokud jste začátečník nebo jste tento konkrétní projekt ještě nikdy nezkoušeli, přidejte si čas navíc.
  • Spočítejte si svou hodinovou mzdu. Vydělte množství peněz, které byste ušetřili, kdybyste projekt dělali sami, množstvím času, který zabere dokončení, abyste zjistili, kolik peněz můžete ušetřit za každou hodinu práce.

Tyto vzorce vám v podstatě vypočítají, kolik byste si vydělali za hodinu tím, že byste práci dělali sami. Zeptejte se sami sebe, zda jste ochotni za tuto mzdu pracovat.

Zdroje: Dumpsters

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 17.04.2024
Reklama
Reklama