Jak renovovat dřevěné vchodové dveře?

Jak renovovat dřevěné vchodové dveře?
Jak renovovat dřevěné vchodové dveře? Vaše vchodové dveře jsou první věcí, kterou hosté uvidí z vašeho domova. Dřevěné vchodové dveře jsou skvělým prvkem, ale vyžadují péči.

Vyjměte dveře z pantů

Roky vystavení slunečnímu záření, dešti, sněhu a mrazu mohou výrazně poškodit venkovní dřevěné dveře a zanechat je opotřebované. Někdy dveře vržou. První věc, kterou budete muset při renovaci dveří udělat, je vyjmout dveře z pantů. Dveře z masivního dřeva jsou extrémně těžké, takže pokud jsou ty vaše masivní, budete muset pro tento krok získat pomocníka. Otevřete dveře a pod spodní okraj naskládejte několik dřevěných bloků, které vám pomohou podepřít dveře. Odstraňte závěsy pomocí plochého šroubováku a vytáhněte kolíky nahoru a ven ze závěsů. Dveře by se nyní měly vysunout ze závěsů. Položte dveře naplocho na kozy s prkny nebo na pracovní stůl. Umístěte dveře na místo, kde je stín, ale je dobře větrané – nechcete přece vystavovat dveře slunci při barvení nebo nanášení laku.

Odeberte kovové prvky

Pokud jsou dveře stále v dobrém stavu, možná stačí je znovu natřít lakem. Pokud je však lak příliš šupinatý nebo nerovnoměrný, budete ho muset před povrchovou úpravou odstranit. Nejprve odstraňte ze dveří všechny kovové prvky. To zahrnuje klik, panty, poštovní schránku, klepadlo, okapovou desku a případné kryty zámků. Jejich odstranění může být náročnější, ale budete moci dosáhnout mnohem lepšího výsledku, než kdybyste je nechali nasazené. Pokud jsou dveře jednoduše lakované, můžete přejít k broušení, ale pokud jsou vaše dveře natřeny leskem, budete pravděpodobně muset použít odstraňovač nátěru. Vždy dodržujte pokyny a ujistěte se, že to děláte v dobře větraném prostoru nebo venku.

Obruste dveře

Nyní, když jsou odstraněny kovové prvky a barva, je čas vše obrousit. Na rovné povrchy použijte elektrickou brusku a do detailů se pusťte ručně, abyste se dostali do všech zákoutí. Čím složitější řezby, tím zdlouhavější bude tento proces, ale bude stát za to, abyste tuto práci udělali správně. Začněte s papírem o zrnitosti 60 a postupně se propracujte až k papíru o zrnitosti 180, abyste dosáhli hladkého a rovnoměrného výsledku. Při broušení dřeva v blízkosti skla buďte opatrní, protože broušení poškrábe okno. Než začnete brousit, chraňte sklo malířskou páskou. To se také bude hodit při moření a lakování.

Odstraňte piliny a znovu namořte

Poté vysajte všechny piliny, které zůstaly po broušení. Umístěte trysku vysavače přímo do všech malých mezer. Pokud je teplý den, můžete dveře také otřít vlhkým hadříkem a nechat zcela vyschnout, aby byla úprava skutečně důkladná. Poté pomocí štětce nebo hadru naneste mořidlo na dřevo, ujistěte se, že jste dřevo dostatečně nasytili, a poté zbytky setřete malířským hadrem. Nechte zaschnout a v případě potřeby naneste druhou vrstvu. Pokud natíráte dveře lesklou barvou, nezapomeňte před nanesením zvolené barvy nanést základní nátěr, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.

Naneste vnější lak

Poté, co necháte barvu zaschnout, je čas na nejdůležitější krok – natření dveří exteriérovým lakem. Vnější lak se liší od laku používaného v interiérech, protože obsahuje speciální přísady, které pomáhají chránit dřevo před povětrnostními vlivy, UV zářením a povětrnostními vlivy. Pro co nejlepší efekt naneste alespoň 2 až 3 vrstvy laku a mezi jednotlivými aplikacemi nechte zcela zaschnout.

Znovu nainstalujte kovové prvky a zavěste dveře

Po zaschnutí laku je čas znovu nainstalovat dveřní kování. To je také vhodná doba na leštění jakýchkoli mosazných prvků, pokud je máte, protože mosaz se může časem ušpinit. Případně, pokud nechcete vynakládat další úsilí, proč místo toho neosvěžit dveře nějakým zbrusu novým dveřním kováním? Jakmile je kování zpět na dveřích, zavěste jej zpět do rámu.

Zdroje: Leader Doors,

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 20.05.2024
Reklama
Reklama