Jak postavit vnitřní stěnu ze sádrokartonu?

Jak postavit vnitřní stěnu ze sádrokartonu?
Jak postavit vnitřní stěnu ze sádrokartonu? Potřebuje rozčlenit prostor bytu? Přinášíme návod, jak vyrobit vnitřní stěnu ze sádrokartonu. Není to tak složité, jak se na první pohled zdá.

Vyberte vhodné místo

Posuďte vhodnost místa, kde chcete postavit vnitřní stěnu. Pokud bude stěna postavena na dřevěné podlaze, měla by být stěna umístěna kolmo k podlahovým trámům. Alternativně může být umístěna rovnoběžně s nosníkem nebo trámem a na jeho vrcholu. Pokud je podlaha betonová, je pro vnitřní stěnu dostatečně pevný jakýkoli bod na betonu.

Označte umístění čepů na deskách

Vyznačte si kolejnice na podlaze a na stropě. Ujistěte se s olovnicí, že jsou proti sobě. Vytvořte si tak kovový rám, připevněný ke stropu, podlaze a stěnám, ve kterém bude sádrokarton upevněn. Musíte pak v dalším kroku instalovat kovové profily, a to horizontální a vertikální na příčky a sloupky, do kterých se budou desky vkládat. Označte poté zamýšlená umístění čepů, na které se bude sádrokarton zavěšovat. Značky by měly být stejně daleko od sebe, Jakmile máte připravený rám s horizontálními a vertikálními podpěrami, následuje instalace desek.

Následuje montáž desek na rám

Plechy se připevňují z dolního rohu u podlahy. Připevněte spodní desky na rám k podlaze, Horní deska poté musí být na rámu přímo nad spodní deskou. Zavěste sádrokarton na čepy, střídavě jednotlivé listy. Připevněte listy k čepům pomocí akumulátorové vrtačky a šroubů do sádrokartonu. Vyplňte pak otvory pro šrouby spárovací hmotou.

Vyplňte švy sádrokartonu

Dokončete sádrokarton vložením papírové spojovací pásky do spárovací hmoty položené podél švu. Pásku zakryjte další vrstvou spárovací hmoty. Nepřekračujte prostor švu.

Nechte směs zaschnout, poté zkontrolujte, zda v ní nejsou mezery, a v případě potřeby ji vyplňte. Obruste všechny části, které nejsou zcela hladké.

Vymalujte zeď

Na sádrokarton aplikujte základní nátěr. Nechte ho zaschnout. Poté natřete zeď dvěma vrstvami barvy dle vašeho výběru. 

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.05.2024
Reklama
Reklama