Je ocet skutečně tak skvělým čističem?

Je ocet skutečně tak skvělým čističem?
Je ocet skutečně tak skvělým čističem? Ano, ocet je velmi oblíbeným a dlužno dodat také levným prostředkem, který v domácnosti vyčistí leccos. Hodí se ale opravdu na všechno?

Vyčistí nejenom koupelnu a toaletu

Na úklid domácnosti existuje spousta užitečných tipů. Ano, obyčejný bílý ocet je velmi užitečný nástroj v domácnosti. Je skvělý pro čištění umyvadel, toalet, pracovních desek, a dokonce i mikrovlnné trouby. Ocet je velmi kyselý a má pH asi 2,4 (ve srovnání s neutrálním pH 7). Tato kyselost znamená, že ocet má přirozené antibakteriální vlastnosti, je antimikrobiální, antiseptický a zabíjí plísně. Ocet také uvolní a zvedne nečistoty z povrchů. To je velmi pestrý výčet jeho kladných vlastností. Obstará dokonalou očistu řady míst u vás doma. Ale opravdu je vhodný na všechno? Tady je ten problém. Přestože je ocet ekologická a užitečná látka, není vhodný k čištění koberce.

Kde použití octa není účinné?

Nevěřte všemu, co si přečtete na internetu. Zatímco některé webové stránky pějí chválu na ocet jako univerzální čisticí prostředek, pravda je taková, že jsou místa, kde je lépe použít něco jiného. Například by se neměl používat na koberce. Vysvětlíme důvod, proč. Ocet je skvělý pro pracovní desky, ale je to jedno z nejméně účinných řešení pro odstraňování nečistot z vláken koberce. Smíchat to s jedlou sodou? Nepomůže.

Směs s jedlou sodou na koberce nefunguje

Z jakých důvodů? Ve skutečnosti tato směs vytváří jen pěnivý druh pasty, která váš koberec ještě více odbarví. Nedoporučuje se ani míchání octa s peroxidem vodíku, protože vytváří výpary, které mohou způsobit dýchací potíže nebo podráždění pokožky. Mějte tedy ocet pro použití v kuchyni a koupelně, ale nepoužívejte ho na čištění tkanin nebo koberců.

Skvrny neodstraní

Ale co ta videa, která ukazují, jak ocet odstraňuje skvrny? Zeptáte se teď s velkou pravděpodobností. Ocet neodstraní skvrny, které jsou usazeny ve vašem koberci. Ve skutečnosti může poškodit vlákna vašeho koberce. Skončíte se stejnými nečistotami, jaké jste měli předtím, ale s přidaným problémem vyblednutí barev a změnami textury koberce.

Zdroje: E&B Carpet Cleaning

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 24.05.2024
Reklama
Reklama