Jak pěstovat červenou řepu?

Jak pěstovat červenou řepu?
Jak pěstovat červenou řepu? Pokud s pěstováním zeleniny začínáte, červená řepa je dobrou volbou. Semena toho ke klíčení nepotřebují mnoho a po zakořenění vyžadují jen malou péči. 

Různé kultivary

Červená řepa 'Boltardy' je jedním z nejoblíbenějších kultivarů k pěstování, ale můžete vyzkoušet i neobvykle zbarvený kultivar, jako je 'Touchstone Gold'. Semena vysévejte přímo mělce do misek nebo do květináčů. V květnu je také čas vysadit předpěstované rostliny   červené řepy ven. Ujistěte se, že je zasadíte dříve, než se vyvinou kořeny, jinak vyrostou do neobvyklých tvarů.

Rozmanité použití v kuchyni

Pěstování červené řepy (Beta vulgaris) je snadné a poskytuje kulaté kořeny, které lze vařit, opékat nebo nakládat i strouhat do salátů. Barevné mladé listy lze sklízet čerstvé a používat je do salátů a zralé listy lze použít jako špenát. Můžete pěstovat širokou škálu druhů červené řepy, na výběr jsou oranžové, žluté a růžové kultivary.

Jak pěstovat červenou řepu

Semena červené řepy vysévejte venku od poloviny dubna do konce června do mělkého výsevu hlubokého 1 cm. Semena rozmístěte 10 cm od sebe, mezi řádky nechte rozestup 30 cm. Rostliny pravidelně zalévejte a udržujte oblast bez plevele. Pro nejsladší chuť sklízejte červenou řepu, když jsou kořeny velké jako golfový míček – větší kořeny mohou zdřevnatět.

Kdy zasít červenou řepu závisí na vybavení, které máte po ruce. Venku vysévejte semena přímo do půdy od poloviny dubna do konce června.

Aklimatizujte předpěstované rostliny

Chcete-li prodloužit sezónu červené řepy a zajistit si brzkou úrodu, vyberte odrůdu známou svou odolností proti mrazu a od začátku března vysévejte pod fólii nebo zahradnické rouno. Červenou řepu můžete také zasít do misek a později rostliny přesadit ven. Před výsadbou je po několik dní nechte přes den venku, aby se aklimatizovaly na venkovní teploty, ale na noc je vezměte domů, a poté připravte půdu jako obvykle pro výsadbu. Zasaďte je do stejné hloubky, v jaké rostly původně, zhruba v 10 cm intervalech, a pevně je obklopte zeminou. Důkladně zalijte a zajistěte, aby nevyschly.

Jak jednotit rostliny

Rozestup červené řepy závisí na tom, jak velké chcete nechat vyrůst kořeny. U kořenů velikosti kriketového míčku vyjednoťte sazenice červené řepy a ponechte jednu rostlinu zhruba každých 10 cm. Pokud chcete sklízet červenou řepu, když je velká jako golfový míček, držte sazenice blíže u sebe. Pokud jste velmi opatrní a povětrnostní podmínky nejsou příliš horké a suché, můžete vyjednocené červené řepy znovu zasadit a dobře zalévat, dokud se znovu neuchytí.

Pravidelná péče je důležitá

Rostliny červené řepy pravidelně zalévejte. Tím se snižuje pravděpodobnost, že kořeny zdřevnatí nebo se rozštípnou. Okopávejte půdu kolem rostlin, abyste udrželi řádky bez plevele, dávejte pozor, abyste nepoškodili tvořící se kořeny. Pokud máte málo místa. Můžete červenou řepu pěstovat také v květináčích.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.06.2024
Reklama
Reklama