Jak pěstovat cukety?

Jak pěstovat cukety?
Jak pěstovat cukety? Cukety můžete vysévat do dobře připravené půdy venku nebo do květináčů či vícebuněčných misek pro pozdější přesazování. Dobře fungují i v nádobách.  

Úkoly, které je třeba udělat každý měsíc:

Pokud jste ještě o cuketách letos neuvažovali, nejspíše budete mít pocit, že už vám ujel vlak a bude lepší nechat to na příští rok, ale stále ještě není úplně pozdě. Kdy je nejlepší cukety vysít a jaký je časový harmonogram pěstování?

  • Duben nebo květen: Vysévejte semena v interiéru
  • Duben až květen: Přesazujte malé sazeničky do květináče pro pěstování v interiéru
  • Konec května až začátek června: Vysévejte semena venku pro pozdní plodiny
  • Květen až červen: Vysaďte mladé rostliny ven
  • Červenec až říjen: Sklízejte ovoce

Cukety se snadno pěstují a jsou vysoce produktivní rostliny, které nesou množství lahodných ořechových plodin pro použití v letních pokrmech a salátech. Jsou plodné a zabírají hodně místa, takže dvě nebo tři rostliny cukety stačí k uživení rodiny a zbyde dost na to, abyste je mohli darovat přátelům.

Jak pěstovat cukety

Kupte si mladé cukety v zahradním centru na konci jara nebo zasejte semínka cukety uvnitř v dubnu nebo květnu do květináčů s víceúčelovým kompostem bez rašeliny. Sazenice přesaďte, když jsou dostatečně velké, aby se s nimi dalo manipulovat, a mladé rostliny vysaďte ven, když pomine veškeré riziko mrazu. Případně můžete semena zasít přímo ven koncem května nebo začátkem června. Cukety jsou hladové rostliny, takže dobře rostou v půdě obohacené spoustou dobře zetlelého koňského hnoje nebo kompostu a je třeba jim každý týden dopřát hnojivo s vysokým obsahem potaše, jako je hnojivo pro rajčata. Rostliny pravidelně zalévejte, aby byla půda vlhká. Sklízejte cukety, když jsou dlouhé asi 10 cm – pokud cukety necháte vyrůst, sníží se vitalita a plodový potenciál rostliny. Chraňte mladé rostliny před slimáky a hlemýždi a pravidelně zalévejte.

Jak zasít semena cukety v interiéru

Naplňte malý květináč víceúčelovým kompostem bez rašeliny, který byl uchováván ve skleníku, aby byl již teplý. Dobře zpevněte a vtlačte pár semínek na boky do kompostu. Zakryjte semena kompostem, který je teplý a volně odvádí vodu a pomáhá zabránit hnilobě mladých sazenic během nízkých nočních teplot. Namočte semena do vlažné vody a vložte do propagátoru nebo podnosu pokrytého průhledným víkem při teplotě 20 °C. Když se objeví sazenice, přesuňte silnější do větších květináčů. Slabší sazenice vyhoďte. Pěstujte v interiéru, dokud nebudete připraveni k výsadbě venku na konci jara, po posledních mrazech. Rozmístěte rostliny 90 cm od sebe a poté důkladně mulčujte okolní půdu, aby udržela vlhkost.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 03.06.2024
Reklama
Reklama