Jak odstranit pachy z ledničky?

Jak odstranit pachy z ledničky?
Jak odstranit pachy z ledničky? Někdy nastane situace, že v ledničce je nepříjemný pach. Jak si s ním poradit? Nabízíme možnosti, jak interiéru vaší chladničky opět vrátit vůni a čistotu.

Opakování bude nutné

Důležitost ledničky si uvědomíme, když dojde k výpadku proudu, zaplavení nebo jejímu selhání, což způsobí zkažení potravin. Pokud se potraviny v chladničce nebo mrazničce zkazily a pachy z jídla zůstávají, může být obtížné je odstranit. Následující postupy mohou pomoci, ale možná je budete muset několikrát opakovat.

Jak postupovat?

Zlikvidujte všechny zkažené nebo pochybné potraviny. Odstraňte police a misky na led. Důkladně je omyjte horkou vodou a saponátem. Poté opláchněte dezinfekčním roztokem (1 polévková lžíce neparfemovaného, tekutého chlorového bělidla na 4 litry vody). Vnitřek chladničky a mrazničky, včetně dvířek a těsnění, umyjte horkou vodou a jedlou sodou. Opláchněte dezinfekčním roztokem. Nechte dvířka otevřená asi 15 minut, aby byla umožněna volná cirkulace vzduchu.

Další možnosti

Pokud pachy přetrvávají, vyzkoušejte některé nebo všechny z následujících možností: Otřete vnitřek jednotky stejným dílem octa a vody. Kyselina octová ničí plísně. Nechte dvířka ledničky otevřená a nechte ji několik dní větrat. Naplňte chladničku srolovanými novinami. Zavřete dveře a nechte takto několik dní. Odstraňte papír a očistěte interiér octem a vodou. Čerstvou kávovou sedlinu nebo jedlou sodu volně nasypte do velké mělké nádoby na dně chladničky. Vložte vatový tampon namočený ve vanilce do chladničky. Zavřete dveře na 24 hodin. Zkontrolujte zápach.

Pokud pachy nelze odstranit

Pokud pachy nelze odstranit, může být nutné chladničku zlikvidovat. Samozřejmě ji není možné jenom tak vyhodit. S likvidací vám pomůže váš poskytovatel odvozu pevného odpadu, prodejce (pokud si koupíte novou jednotku) nebo regionální firma zaměřená na recyklaci.

Zdroje: Food Safety and Inspection Services

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.06.2024
Reklama
Reklama