Jak se zbavit prachu v domácnosti?

Jak se zbavit prachu v domácnosti?
Jak se zbavit prachu v domácnosti? Úplně se zbavit prachu v domácnosti nejde, může se vám ale podařit snížit jeho množství výběrem dekorací a pečlivým čištěním.

Roztočí nás obklopují

Prach se může zdát neškodný, ale obsahuje roztoče, kteří se živí odumřelými kožními buňkami. Ty každý den vylučujeme. Alergologové říkají, že právě roztoči způsobují, že přibližně 30 % populace trpí alergiemi. Pokud vy nebo někdo ve vaší domácnosti trpí příznaky astmatu nebo alergie, stojí za to zabránit hromadění prachu v domácnosti. Jak?

Udržujte okna a dveře zavřené

Čerstvý vzduch je sice skvělý, ale venku je prašný svět. Ani použití okenních a dveřních sítí nezadrží pyl a malé prachové částice. Nechte okna a dveře zavřené, abyste snížili prašnost uvnitř.

Používejte rohožky a sundejte si boty

Umístěním omyvatelných nebo snadno čistitelných rohožek uvnitř i vně vchodových dveří snížíte množství prachu, který se do vašeho domova dostává na botách a chlupatých tlapkách vašich čtyřnohých mazličků. Ještě lepší je nechat boty u dveří, většinu prachu tak ponecháte ve vchodech.

Aktualizujte a udržujte podlahové krytiny

Koberce a předložky mnohem více zachycují prach a rozptylují do vzduchu než podlahy s tvrdým povrchem. Pokud nemůžete koberec odstranit, časté vysávání (denně) je nejlepší způsob, jak udržet úroveň prachu na povrchu co nejníže. Odstranění koberců snižuje úroveň prachu. Podlahy s tvrdým povrchem by se však měly čistit vlhkým mopem od prachu alespoň jednou týdně.

Výměna a praní ložního prádla a ručníků každý týden

Vzhledem k tomu, že roztoči se živí odumřelými kožními buňkami, ložnice a koupelna jsou hlavními místy jejich výskytu. Ložní prádlo, ručníky a koupelnové předložky by se proto měly prát každý týden, aby se zabili roztoči a odstranily alergeny. Polštáře a matrace zabalte do ochranných potahů proti roztočům. To nezabrání usazování prachu, ale sníží počet roztočů.

Ukliďte nepořádek

Podívejte se na stoh papírů na vašem stole nebo na babiččinu sbírku čajových konvic hrdě vystavených na otevřených kuchyňských policích. Jsou zaprášené? Na každou věc, která je vystavena nebo otevřeně uložena v našem domě, sedá prach. Zbavte se věcí, které nepoužíváte nebo nepotřebujete, tím, že je darujete. Vystavte sbírky za sklem. Nezapomeňte zkontrolovat své šatní skříně. Pokud máte pověšené oblečení s prachem na ramenou, je čas na jeho očistu. Pokud si chcete oděv ponechat, umístěte ho do vhodného prodyšného úložného sáčku, který lze často prát.

Zdroje: The Spruce

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 16.06.2024
Reklama
Reklama