Jak si vypěstovat vlastní jahody?

Jak si vypěstovat vlastní jahody?
Jak si vypěstovat vlastní jahody? Můžete si je koupit po celý rok v supermarketech, ale i v sezóně jsou drahé a málokdy chutnají tak dobře jako domácí ovoce.

Různé odrůdy

Jahody rostou velmi dobře v květináčích, okenních truhlících, závěsných koších, pěstebních pytlích a květináčích s jahodami i v zemi, což znamená, že je lze pěstovat na malých zahrádkách, na balkonech, a dokonce i na okenním parapetu. Bude vás bavit jejich pěstování s dětmi. K dispozici jsou různé odrůdy jahodníku v různých obdobích – odrůdy rané, střední a pozdní sezóny. Pokud zvolíte mix odrůd, můžete je sklízet delší sezónu. Alternativně se po celé léto stříhají stáleplodivé, remontantní nebo věčné odrůdy a produkují menší plody. Jsou dobrou volbou pro menší zahradu, protože mají dlouhou sklizňovou sezónu a nezabírají příliš mnoho místa. Alpské jahody jsou kompaktní rostliny, které produkují drobné bobule. Jsou dobrou volbou pro polostinné místo nebo přední část záhonu a velmi dobře rostou v květináčích. Jahodníky obecně dobře plodí asi tři nebo čtyři roky. Snadno se však množí ze šlahounů, takže budete mít vždy čerstvou zásobu nových rostlin.

Jak pěstovat jahody

Pěstujte jahody na dobře připraveném jahodovém záhonu, v květináči, pěstebním pytli nebo jahodovém květináči, na chráněném místě, kde je dostatek slunce, abyste získali sladké a šťavnaté ovoce. Před výsadbou přidejte do půdy dostatek dobře zetlelého koňského hnoje nebo zahradního kompostu. Rostliny dobře zalévejte, zejména v horkém počasí, a od časného jara pravidelně hnojte vysokým množstvím hnojiva s potašem. Sklízejte, když jsou plody celé červené. Každé tři nebo čtyři roky vyměňujte rostliny výsadbou čerstvých rostlin nebo množením nových rostlin z šoupátek.

Kdy zasadit jahody

Jahody vysazujte na jaře nebo na podzim. Načasování výsadby jahod závisí na tom, zda kupujete rostliny pěstované v květináči nebo mladé jahody s holými kořeny. Ty s holými kořeny jsou k dispozici v široké škále odrůd, prodávají se ve svazcích (takže žádné plastové květináče) a obecně je levnější koupit jahody pěstované v květináči. Existuje však omezené časové okno pro jejich nákup a výsadbu, přičemž nejlepší doba pro výsadbu jahodníků je konec léta až začátek podzimu, kdy je půda ještě teplá a rostliny rychle zakoření. Jahody nemají rády, když je vysazujete do chladné a vlhké půdy, takže pokud můžete, vyhněte se při zasazování zimě nebo časnému jaru. V některých školkách jsou k dispozici jahodové běhouny skladované v chladu. Ty jsou obvykle dodávány od dubna do června. Při rychlé výsadbě a pravidelném zalévání během období sucha produkují jahodníky skladované v chladu úrodu už první léto. Nejlepší doba pro výsadbu jahod pěstovaných v květináči je koncem léta až začátkem podzimu nebo na jaře – nejpozději v květnu.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.06.2024
Reklama
Reklama