Proč máte v domě tolik statické elektřiny?

Proč máte v domě tolik statické elektřiny?
Proč máte v domě tolik statické elektřiny? Občas dostanete od něčeho v domácnosti ránu. Jak si tento problém vysvětlit? A s čím souvisí? Možná vás překvapí, že k němu častěji dochází v zimě.

Co je statická elektřina?

Pokud jste se někdy dotkli nějakého povrchu v domácnosti a okamžitě jste dostali ránu, došlo k elektrostatickému šoku. Statická elektřina je elektrický náboj, který se hromadí na povrchu a přenáší se z jednoho povrchu na druhý. Přímo souvisí s vlhkostí vzduchu. Když naše tělo vytvoří tyto statické náboje, dostaneme mírný šok, nazývaný statický šok. Platí to, když se dotkneme jiných povrchů. Čím menší je vlhkost ve vzduchu, tím více statických šoků pravděpodobně zažijete.

V zimě je situace horší

V zimních měsících je vlhkost obecně nižší než obvykle a vzduch je chladnější. Tento suchý vzduch zvyšuje přítomnost statické elektřiny na površích. Použití ohřívačů situaci jen zhoršuje. I když statické šoky nejsou smrtelné, mohou být velmi nepříjemné a v některých případech dokonce bolestivé. Naštěstí existují snadné triky, která vám pomohou problém vyřešit.

Zvlhčovač vzduchu

Zvlhčovač je účinný způsob, jak zabránit přítomnosti statické elektřiny ve vzduchu. Během letních měsíců je ve vzduchu dostatek vlhkosti na to, aby se z vašeho těla snadno odváděly elektrony, takže se vaše tělo nenabíjí. Během zimy se chladnější a sušší vzduch snáze nabije elektrickým nábojem. Zvlhčovač dodává chybějící vlhkost zpět do vzduchu, čímž snižuje statické šoky. Můžete si doma buď nainstalovat zvlhčovač vzduchu, nebo přidat zvlhčovací jednotku k ústřednímu topení.

Trik s hrncem

Jednoduchým domácím lékem, který zajistí totéž jako zvlhčovač vzduchu, je ponechání hrnce s vodou někde v místnosti. Necháte jednoduše odpařit vodu. Přidejte do vody několik esenciálních olejů a proměňte svůj domov v dočasné aromaterapeutické lázně. Mějte však na paměti, že hrnec nesmí úplně vyschnout. Nejlepších antistatických výsledků je dosaženo, když je relativní vlhkost vyšší než 30 % až 50 %.

Další dva tipy na snížení podíle statické elektřiny

Prach hraje velkou roli při šíření statické elektřiny. Pravidelné zametání, vysávání a vytírání vašeho domova tedy rozhodně pomůže snížit množství statické elektřiny. Pokojové rostliny jsou skvělým způsobem, jak zvýšit vlhkost v interiéru, protože uvolňují do vzduchu velké množství vlhkosti a pomáhají eliminovat statickou elektřinu.

Zdroje: Mykukun

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 25.06.2024
Reklama
Reklama