Údržba trávníku

Údržba trávníku
Udržování trávníku na zahradě je důležitý proces, který zahrnuje několik kroků. Následující tipy vám pomohou udržovat zdravý a krásný trávník:

Pravidelně zalévejte trávník. Trávník potřebuje dostatečné množství vody, aby mohl růst zdravě. V obecnosti je dobré trávník zalévat jednou nebo dvakrát týdně, v závislosti na počasí a typu půdy.

Pravidelně kosejte trávník. Trávník by měl být kosen alespoň jednou týdně, aby se udržel zdravý a rovnoměrně růst. Pokud trávník roste rychleji, může být třeba ho kosit častěji.

Hnojte trávník. Trávník potřebuje pravidelné hnojení, aby se udržel zdravý a silný. Hnojte trávník dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Použijte hnojivo s poměrem živin odpovídajícím potřebám vašeho trávníku.

Odstraňujte plevele. Plevel může utlačovat trávník a bránit mu v růstu. Pravidelně odstraňujte plevele pomocí ruky nebo speciálního nástroje na plevele.

Aeryujte trávník. Aeryování je proces, při kterém se na trávník používá speciální nástroj, aby se vytvořily malé otvory v půdě. Tento proces umožňuje vzduchu a vodě snáze pronikat do kořenového systému trávníku a podporuje jeho růst.

Kontrolujte množství hmyzu. Některý hmyz může poškozovat trávník a způsobovat hnědnutí a usychání. Používejte přírodní nebo chemické prostředky k omezení množství hmyzu na zahradě.

Zalévejte trávník ráno nebo večer. Nejlepší čas na zalévání trávníku je ráno nebo večer, kdy slunce není tak silné. To pomůže minimalizovat odpařování vody a zajistí, že voda pronikne do půdy a kořenového systému trávníku.

 

zdroj fotky: profimedia.cz

Zdroj: Zahrady od Dany – Dana Marklíková



autor: Jaroslav Plašil , Publikováno: 23.02.2023
Reklama
Reklama