Jak si vypěstovat vlastní špenát?

Jak si vypěstovat vlastní špenát?
Jak si vypěstovat vlastní špenát? Špenát má vysoký obsah živin a rychle a snadno se pěstuje jako zelenina s mladými lístky nebo pro větší listy. Nejchutnější bude ten z vaší zahrady.

Úroda po celý rok

Pokud zvolíte správné odrůdy špenátu, lze ho pěstovat po celý rok a dobře se mu daří nejenom na záhoně, ale i v nádobách. Klidně můžete sít i v červenci. Chutná výborně, když se udělá na pánvi nebo jako mladé čerstvé listy v salátu.

Jak pěstovat špenát

Špenát pěstujte ve vlhké, ale dobře odvodněné půdě nebo kompostu v polostínu. Semena zasejte do mělkého vlhkého brázdy a lehce zakryjte zeminou. Špenát vysévejte postupně po několika týdnech, abyste si zajistili nepřetržitou úrodu. Sklízejte mladé listy pro použití do salátů nebo zralé listy, aby zvadly pro použití do polévek a dušených pokrmů.

Jak zasít semena špenátu

Vytvořte pomocí prkna mělkou brázdu do dobře připravené, úrodné půdy na slunném nebo polostinném místě a zasejte semena špenátu v tenké vrstvě, přibližně 1,5 cm hluboko. Semena zakryjte zeminou a dobře zalijte. Pokud vyséváte do řádků, vysévejte 40 cm od sebe. Pokud je počasí stále chladné, zakryjte ho. Vysévejte dávku každé tři až čtyři týdny pro pravidelný přísun listů během celého vegetačního období.

Jak se starat o špenát?

Špenátu se daří v úrodné půdě, která jen tak nevyschne. V horkém počasí nastavte dočasný stín, abyste zabránili vysychání půdy a nasazení na semena. Po vyjednocení rostlin z výsevu na vzdálenost 15 cm od sebe je nejdůležitější udržovat špenát dobře zalévaný. Pro výsev později v roce chraňte své sazenice špenátu rounem pro zásobu v zimních měsících.

Potíže při pěstování špenátu

Chraňte mladé sazenice špenátu před slimáky, hlemýždi a ptáky. Špenát je také náchylný k plísni, což se zhoršuje ve vlhkém počasí. K dispozici jsou odrůdy odolné vůči plísním, ale nejlepší metodou prevence je dobrý rozestup kolem rostlin, aby vzduch mohl cirkulovat, a zacílení zalévání na bázi rostlin.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.07.2024
Reklama
Reklama