Plánování stavby komína: Požadavky a materiál

Plánování stavby komína: Požadavky a materiál
Plánování stavby komína: Požadavky a materiál. Když stavíte rodinný dům, bez komína to zkrátka nepůjde. Skutečným účelem komína je bezpečně odvádět popel a plyny z domu. Jak na to?

O kvalitu stavby jde především

Komíny mohou být vyrobeny z cihel a zdiva nebo z kovu a měly by být připevněny ke všem krbům, pecím nebo topným kamnům, které spalují jakýkoli druh hořlavého paliva. Bez ohledu na materiál, ze kterého je váš komín vyroben, je důležité, aby byl postaven správně, aby se předešlo možnosti poškození vašeho. Přinášíme výčet toho, co je třeba vzít v úvahu při stavbě komína.

Při navrhování komína berte v úvahu stavební předpisy a normy. U nás platí normy pro komíny a kouřovody označované jako ČSN 73 4201 a ČSN 73 4210.  Ty si pečlivě prostudujte. Musíte je brát v úvahu. Váš komín jim musí být přizpůsoben, jinak neprojde revizí kominíků a nebudete ho moci používat. Jestliže něčemu nerozumíte, poradit se se zkušeným kominíkem je rozhodně na místě.

Požadavky na komíny

Obecné požadavky na komíny jsou, že musí být alespoň o 90 centimetrů vyšší než nejvyšší bod, kudy prochází střechou a o 60 centimetrů vyšší než jakákoli část budovy nebo jakákoli sousední budova do 3 metrů vzdálenosti od komína. Čím vyšší je komín, tím lépe táhne. Komín také potřebuje vzdálenost alespoň 5 centimetrů od hořlavého materiálu, pokud je zabudován do stěn domu nebo skrz ně, a vzdálenost 2.5 centimetru, pokud je postaven vedle domu.

Výběr materiálu

Rozhodněte se, z jakého materiálu bude komín vyroben. Nejběžnějším materiálem pro komín je cihla nebo zdivo, ale prefabrikované kovové komíny jsou také oblíbené a dobře dostupné. Pokud stavíte zděný nebo cihlový komín, musíte zjistit, jak velký bude, abyste správně odhadli, kolik cihel si objednat. Pokud použijete prefabrikovaný kovový komín, musíte změřit vzdálenost od kamen nebo jiného spotřebiče k místu, kde vychází z domu. Zděné komíny musí mít obvykle stěny o tloušťce nejméně 10 centimetrů. Standardní komínové cihly by měly mít tuto tloušťku.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.07.2024
Reklama
Reklama