Co vysít v červenci? Zkuste fazole

Co vysít v červenci? Zkuste fazole
Co vysít v červenci? Zkuste fazole. Pokud byste chtěli ještě nyní v červenci doplnit ve vaší zahradě portfolio plodin, výborným tipem je zasít francouzské fazole.  

Poslední příležitost

Stejně jako u mrkve je červenec posledním měsícem pro výsev fazolí, aby lusky stihly dozrát před prvními podzimními mrazy. Zakrslé kultivary vysévejte do země nebo do květináčů a dobře je zalévejte.

Dvě bohaté úrody

Fazole vám dají dvě úrody za cenu jedné. Vychutnejte si lusky, když jsou mladé a křehké, nebo je nechte uschnout na rostlině a použít je jako plody fazolí. Fazole, které se snadno pěstují a silně se omezují, jsou k dispozici jako zakrslé typy, které jsou vhodné pro pěstování v květináčích, nebo jako popínavé, které spolehlivě porostou během horkého počasí,

Výsev a výsadba francouzských fazolí

Fazole potřebují slunce, úkryt a úrodnou půdu, která zadržuje vlhkost. V těžké půdě se jim nedaří, proto před výsadbou zakopejte do hlíny spoustu dobře shnilé organické hmoty, jako je zahradní kompost.

Fazole jako křehkou plodinu je třeba od dubna vysévat v interiéru a poté po posledním mrazu, obvykle koncem května nebo začátkem června, vysadit venku. Pro zásobu fazolí až do podzimu vysévejte fazole každé tři týdny až do začátku léta. Pozdější výsevy lze provádět venku, ale sazenice je třeba zakrýt, aby byly v teple.

Rostliny nemusíte jednotit

Zakrslé fazole zasazené 15 cm od sebe nebudou potřebovat žádné jednocení. Popínavé fazole vypadají obzvláště atraktivně pěstované v kombinaci se sladkým hráškem nebo v květinovém záhonu.

Péče o francouzské fazole

Pro dobrou úrodu fazolí rostliny pravidelně zalévejte, zejména když kvetou. Udržujte vlhkost v půdě kolem kořenů aplikací mulče zahradního kompostu.

Zdroje: Gardeners World

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 09.07.2024
Reklama
Reklama