Jak rozšířit sklep: Vykopejte zahradu

Jak rozšířit sklep: Vykopejte zahradu
Jak rozšířit sklep: Vykopejte zahradu, Některé z nejlepších návrhů suterénů považují vnější terénní úpravy za součást širšího balíčku prací. Kopání v podzemí pro rozšíření rozhodně má smysl.

Přivedete spoustu světla

Vyhloubením části zahrady hned vedle domu až na úroveň suterénu nejen lépe vizuálně propojíte interiér a exteriér, ale také přivedete spoustu světla – dokonce si můžete připadat, jako byste v podzemí vůbec nebyli.

Přidejte skleněný prvek

Architekti navrhují snížit podlahu ve stávajícím suterénu s nízkým stropem, abyste vytvořili mnohem více prostoru nad hlavou. Poté přidat zasklení v boční vstupní části domu. Tato celoskleněná střecha a velké otočné skleněné dveře tvoří velkolepý architektonický prvek, který přivádí denní světlo jak shora, tak ze zadní části nemovitosti. Zatímco zadní polovina malé zahrady je nyní umístěna mnohem výše, terénní úpravy maximálně využívají změnu úrovně a vedou k ní atraktivní schody, které jsou zamýšleny jako místo k sezení a způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B.

Vykopejte celé patro

Kopání do výšky celého patra v zahradě má strukturální důsledky, podobně jako samotné vykopání suterénu. Abyste to mohli udělat úspěšně, budete potřebovat několik věcí. To může zahrnovat názor statika, který zjistí zatížení bočních stěn vykopané oblasti (protože budete muset zadržet hmotu, která je na druhé straně); dále řešení, jak zabránit pronikání vlhkosti; a vynikající drenážní systém, aby se voda v prostoru nehromadila.

Nevýhody kopání

Jednou z nevýhod výkopových prací na zahradě je, že podlaha nad ní může ztratit přímému spojení s venkovním prostorem, i když existují způsoby, jak to obejít. Na větším pozemku můžete kopat jen na jednu stranu – pokud máte například široký boční vstup.

Uspořádání vnitřního prostoru

Vytvoření rozumného vnitřního uspořádání může také zajistit, že drahocenné denní světlo, které máte, bude dobře využito. Umístěte prostory, jako jsou technické místnosti, sklady, toalety, do části plánu, která dostává nejméně světla, protože nejsou navštěvovány tolik, a umístěte více využívané oblasti, jako jsou obytné prostory, vedle nebo pod nejlepší zdroj světla. Pokud se nechystáte zcela otevřít prostor, pak prosklené vnitřní dveře mohou také pomoci s prouděním světla – zvolte neprůhledné nebo rákosové sklo pro zóny, které vyžadují soukromí, jako jsou koupelny a ložnice pro hosty.

Zdroje: Self Build

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 19.07.2024
Reklama
Reklama