Tipy na vhodné plodiny pro druhou letošní úrodu

Tipy na vhodné plodiny pro druhou letošní úrodu
Tipy na vhodné plodiny pro druhou letošní úrodu. Když sklidíte první letošní úrodu, záhony se vám uvolní. Dostáváte prostor k dalšímu setí a výsadbě. Co si vybrat?

Fazole, kukuřice a okurky jako správná volba

Keříčkové fazole, tyčové fazole a fazole lima mají rády teplo a jsou skvělou volbou. Fazole lze snadno zmrazit nebo je lze použít na zimu. Tento měsíc můžete zkusit vysévat různé odrůdy každých 7-10 dní, abyste zajistili nepřetržitou sklizeň v pozdním létě a na podzim.

Kukuřice může být také dobrou volbou, pokud je zasazena právě teď, ale hledejte ranou odrůdu, která bude ke sklizni za 70-80 dní. I když miluje teplo, vyžaduje také trvale vlhkou půdu. Okurky, tykve, tykve a dýně jsou také dobrou volbou. U mnoha z těchto plodin můžete také hledat keříkové odrůdy, i když někteří mají názor, že nechutnají tak dobře. Vyzkoušejte jeden a přesvědčte se sami.

Vsaďte na bazalku a další bylinky

Nezapomínejme na bylinky. Bazalka, koriandr a kopr jsou tři dobré volby. Pokud se vaše počáteční výsadba bazalky vysemenila, stonek se snadno zakoření ve vodě a je připraven k výsadbě v červenci. Možná byste chtěli vyzkoušet něco nového? Dobrou volbou pro vás může být ředkev Daikon nebo čínské zelí, které se zaseje na konci měsíce.

Nezapomeňte na květiny

Je vizuálně přitažlivé mít nějaké květy, které poskytují barvu a přitahují opylovače. Měsíčky a lichořeřišnice mají dostatek času na kvetení, což má navíc výhodu v boji proti škůdcům. Cínie vám poskytne barvu, svěží kytice a přiláká do vaší zahrady opylovače.

Vysaďte brukvovité rostliny

Plodiny z čeledi brukvovitých – zelí, brokolice, listová zelenina – a také další druhy zeleniny, jako je mangold, a čekanka, lze vysadit v příštích několika týdnech pro skvělou pozdní podzimní sklizeň. Červenec je čas začít s těmito sazenicemi, aby byly připraveny k přesazení za 4-6 týdnů. Většina plodin z čeledi brukvovitých snese mírný mráz a ve skutečnosti chutná lépe, když se zaseje později v sezóně.

Dobrou úrodu zajistí i košťálovité rostliny

Do konce srpna se seznam zeleniny, kterou je třeba do zahrady zasadit, mění a zahrnuje mrkev, ředkvičky, saláty, cibuli, špenát a výše zmíněnou čeleď košťálovitých. S plánováním a odhodláním může vaše zahrada pokračovat v produkci i po prvních mrazech, které mohou přijít už v říjnu.

Zdroje: Thompson a Morgan, TyleArboretum

Zdroje foto: Freepik.com

 



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 18.07.2024
Reklama
Reklama