Proč si vypěstovat růžičkovou kapustu: Odrůdy

Proč si vypěstovat růžičkovou kapustu: Odrůdy
Proč si vypěstovat růžičkovou kapustu: Odrůdy. Odolné a pomalu rostoucí růžičkové kapusty jsou zimní zeleninou, která poskytuje výživnou sklizeň i v tom nejchladnějším počasí. Vypěstujte si je.

Mrazíky jim nevadí

Díky moderním odrůdám, které nabízejí mnohem lepší chuť, zaznamenala růžičková kapusta oživení popularity a nyní se používá v široké škále pokrmů, nejen na tradiční sváteční hostině.

Růžičková kapusta se pěstuje pomalu, ale relativně snadno, a poskytuje cennou úrodu v hubenějších zimních měsících. Patří do čeledi brukvovitých nebo zelných. Rostliny jsou velmi odolné a dobře rostou i v těch nejchladnějších zimách. Ve skutečnosti mají klíčky nejsladší chuť, když jsou sklizeny po zmrznutí.
Vysévejte po celou sezónu
Růžičkové kapusty tvoří velké, svérázně vypadající rostliny až 1 m vysoké, s listnatým vrcholem a robustním stonkem pokrytým malými zaoblenými zelenými nebo fialovými výhonky. Pomalu dozrávají, vysévají se od časného jara a jsou připraveny ke sklizni od podzimu do konce zimy, v závislosti na odrůdě a době výsevu. I když rostliny zabírají po velkou část roku poměrně hodně místa, nepotřebujete jich mnoho, protože by se měly dobře sklízet a poskytovat cennou čerstvou úrodu v zimních měsících.

Nejlepší jsou dušené nebo restované

Tak proč si nezkusit vypěstovat vlastní růžičky jako pochoutku na zimu? Moderní odrůdy mají jemnou, oříškovou, sladkou chuť. Čerstvě utržené klíčky jsou také plné zdraví prospěšných živin. Vychutnejte si je lehce dušené nebo restované ve všech druzích pokrmů.

Hybridy bývají odolnější

Na výběr je více než 100 odrůd růžičkové kapusty. Hybridní rostlina je potomstvo vytvořené křížovým opylením jednoho specifického kultivaru jiným odlišným kultivarem. Tento proces křížového opylení, spíše než opylení mezi rostlinami stejného kultivaru, obecně vytváří silnější, zdravější rostliny. Pro velkou úrodu chutných a vysoce kvalitních růžic je nejlepší zvolit F1 hybridní odrůdy. Růžičkové kapusty mají pověst, že jsou spíše hořké chuti, ale většina moderních odrůd byla vyšlechtěna pro lepší chuť a sladkost.

Liší se i barvou

Existují rané, střední a pozdní odrůdy růžiček, takže pokud máte dostatek prostoru, můžete pěstovat výběr pro sklizeň od podzimu až do konce zimy. Alternativně se můžete soustředit na odrůdy střední až pozdní sezóny, které lze sklízet o Vánocích a později, kdy je jiné zeleniny nedostatek. Každá rostlina může vyprodukovat velkou úrodu během několika měsíců, takže je obvykle zapotřebí pouze několik rostlin. Některé druhy mají vysoké rostliny, které vyrostou až zhruba do metru. ale existují kompaktnější odrůdy, které jsou vhodnější pro větrná místa, menší zahrady a nádoby. Mohou se také lišit barvou, takže pokud chcete změnu od tradiční zelené kapusty, existují atraktivní fialové odrůdy, jako je Rubine a Falstaff. Některé odrůdy jsou také odolné vůči chorobám boulovitosti kořenů, další jsou vhodné do polostínu i na plné slunce.
Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 26.07.2024
Reklama
Reklama