Běžné závady ledničky a jak se s nimi vypořádat

Běžné závady ledničky a jak se s nimi vypořádat
Běžné závady ledničky a jak se s nimi vypořádat. Kupovat novou ledničku při prvních problémech je nesmysl. Lepší je seznámit se s tím, jak ji správně nastavit, aby fungovala.  

Zkuste problém vyřešit sami

Když vaše lednička zlobí, určitě chcete, aby rychle znovu fungovala. Oprava ledničky však může být nákladná. Než sáhnete po telefonu na opraváře, zkuste, zda nejde o něco, co byste mohli opravit sami. Uvidíte, jak můžete postupovat při diagnostice některých běžných závad, jak provádět jednoduché opravy a kdy se vyplatí zavolat odborníka.

Lednice je příliš teplá

Za předpokladu, že jste ji postavili na správné místo (není příliš blízko zdrojů tepla a má dostatek větracího prostoru všude kolem) a okolní pokojová teplota je v rozmezí klimatické třídy spotřebiče, projděte si tyto kontroly, abyste zjistili, zda pomohou váš problém vyřešit.

  • Byl správně nastaven číselník termostatu? Některé ciferníky se mohou posunout při sebemenším šťouchnutí, takže zkontrolujte, zda nebyly omylem přesunuty do teplejšího nastavení.
  • Zavírají se dveře správně? Zkontrolujte, zda kolem pantů a těsnění nejsou překážky a poškození, které by mohly propouštět teplý vzduch.
  • Není lednice přeplněná? Přeplněné police zabraňují cirkulaci studeného vzduchu uvnitř chladničky, což může způsobit oteplení.
  • Termostat je rozbitý Problém může také spočívat v termostatu za číselníkem teploty ve vaší lednici. Výměna termostatu je jednoduchá – náhradní díly nebývají drahé a budete potřebovat pouze několik domácích nástrojů pro kutily. Ale pravděpodobně to není práce pro úplného nováčka, protože zjistit, že problém způsobuje ve skutečnosti rozbitý termostat, vyžaduje trochu zkušeností. Pokud má vaše lednička na přední straně digitální ovládací prvky, je mnohem obtížnější to opravit a stojí za to zavolat odborníka.

Mrazák správně nezamrzá

Kromě výše uvedených kontrol existuje několik dalších, které můžete provést, abyste se pokusili diagnostikovat příčinu toho, že mraznička nezamrzá, než zavoláte technika.

  • Najděte ventilátor uvnitř mrazničky a ujistěte se, že mu nic nebrání v činnosti. Pokud je zabarikádovaný, přemístěte věci a dejte mu prostor k práci. Zkontrolujte také, zda mu nahromaděný led nebrání ve volném pohybu.
  • Podívejte se také na spirály kondenzátoru na zadní straně spotřebiče. Nahromaděný prach na nich může bránit jejich správnému chlazení. Dobré čištění zajistí, že budou fungovat efektivně, což může vyřešit nedostatek zamrzání.

Pokud tyto jednoduché kontroly problém nevyřeší, půjde o složitější záležitost. Problémy s kompresorem, termostatem nebo chladicím plynem jsou jen některé z oblastí, které by mohly být na vině. Pokud nemáte nástroje a zkušenosti, zavolejte odborníka.

Zdroj: Which

Zdroj foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 04.08.2024
Reklama
Reklama