Co vám řekne pH půdy a jak ho testovat

Co vám řekne pH půdy a jak ho testovat
Co vám řekne pH půdy a jak ho testovat. Hodnota pH půdy je velmi důležitá a měli byste ji znát. Pomůže vám to uspět při pěstování rostlin.

Rostliny potřebují různou půdu

Při navrhování a výsadbě zahrady musíte vědět, zda je půda kyselá nebo zásaditá, protože v různých půdách se daří různým rostlinám. pH půdy je číslo, které popisuje, jak kyselá nebo zásaditá je vaše půda. pH 7,0 je považováno za neutrální. Kyselá půda má hodnotu pH pod 7,0 a nad 7,0 je půda zásaditá.

Kdy testovat pH půdy

Zvláště stojí za to zkontrolovat půdu pH před návrhem nebo výsadbou nové zahrady, vytvářením zeleninových záhonů, výsadbou ovoce, když je růst zklamáním nebo tam, kde dochází ke žloutnutí listů.

Proč přidávat vápno

Vápno se přidává ke zvýšení pH půdy (aby byla zásaditější) a okyselující látky se přidávají ke snížení pH půdy. Zkoušku lze provést kdykoli, ale pokud je provedena do tří měsíců od přidání vápna, hnojiva nebo organické hmoty, může test vést k zavádějícím výsledkům.

Jak testovat pH půdy

Profesionální testování: Testování pH v laboratoři poskytuje úplnou písemnou zprávu.

Domácí testování: Ve své půdě můžete otestovat pH sami pomocí sady pro kutily, která je běžně dostupná v zahradních centrech. Tyto soupravy jsou relativně levné a snadno se používají a poskytují dobrý údaj o pH půdy. Chcete-li však dosáhnout nejlepších výsledků, pošlete vzorek půdy do laboratoře k podrobné analýze.

Dodržujte pokyny

Vždy dodržujte pokyny pro odběr vzorků uvedené testovací soupravou nebo laboratoří, abyste získali reprezentativní vzorek pro danou oblast. Laboratorní testy detekují také volný uhličitan vápenatý (křída nebo vápenec). To nemusí být měřeno sadami pro kutily. Rychlým domácím testem pro kontrolu volného uhličitanu vápenatého je přidání octa do vzorku půdy. Pokud je vidět "šumění", je přítomen volný uhličitan vápenatý.

Zdroje: RHS

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 08.08.2024
Reklama
Reklama