Jak vyhnat komáry ze zahrady?

Jak vyhnat komáry ze zahrady?
Jak vyhnat komáry ze zahrady? Abyste nebyli neustále poštípaní, je nesmírně důležité snažit se eliminovat venkovní zdroje komárů a pobyt na vaší zahradě jim pořádně znepříjemnit. Jakými způsoby?

Použijte citronelový olej

Zapuďte je citronelovými produkty. Komáři nesnáší vůni citronelového oleje. Kromě aplikace tohoto oleje přímo na pokožku můžete zkusit některý z následujících způsobů jeho užití, který komáry udrží v uctivé vzdálenosti od vaší zahrady: Zapalte citronelovou svíčku nebo pochodeň. Kouř ve vzduchu pomůže odpuzovat kromě komárů i některý další hmyz.

Vysaďte si na verandě nebo terase rostlinu citronely (citronové trávy). V případě okamžité potřeby pak můžete odlomit kus rostliny a potřít si s ní kůži a některé oblasti v okolí domu, vůně by měla komáry odpuzovat. Použijte vonné tyčinky z citronové trávy.

Zahřejte další esenciální oleje

Pořiďte si olejovou lampičku, vložte do ní čajovou svíčku a do misky nalijte trochu vody. Potom do vody přidejte několik kapek eukalyptového, levandulového oleje nebo oleje ze šanty (vhodná je kombinace několika olejů). Teplo, které svíčka pod lampičkou produkuje způsobí postupné odpařování olejů do ovzduší a tato kombinace tepla a olejového aroma pomůže vytvořit okruh asi 2-3 metry široký, do kterého žádný komár nevletí. 

Použijte misku s mýdlovou vodou

Chystáte-li se jíst někde venku, komáry udržíte v odstupu od stolu, když na nějaké diskrétní místo v jeho blízkosti umístíte misku naplněnou vodou smíchanou s nějakým přípravkem na nádobí. Komáři budou přitahováni tímto zdrojem vody, mýdlové bubliny je zachytí a následně se utopí ve vodě. Používejte osvětlení, které nepřitahuje komáry. Kolem přístupových cest, oken a verandy rozmístěte LED diody. Světlo z LED diod komáry nepřitahuje, stejně jako žluté osvětlení proti hmyzu a sodíkové lampy. 

Zasklete venkovní prostory nebo je ošetřete sítí proti komárům

Žijete-li v lokalitě s vysokým výskytem komárů, měli byste se postarat i o venkovní prostory vašeho domu jako je například otevřená veranda. Instalujte vhodné plachty, skleněné stěny nebo sítě proti hmyzu.

Pěstujte na zahradě česnek

Vliv každodenní konzumace česneku na odpuzování komárů sice nebyl vědecky prokázán, ale někteří lidé věří, že česnek jako určitá překážka skutečně funguje. Česnek je vynikající, takže vám neublíží, když tuto metodu vyzkoušíte, nicméně ve svém snažení odpudit komáry nespoléhejte pouze na něj. Vysazený česnek můžete umístit do okolí domu, například na balkon, verandu atd.  Česnek můžete využít také ve formě prášku. Prostě s ním poprašte svou zahradu. Komáři ho ucítí a nebudou se k vám chtít přiblížit.

Použijte systém na chytání komárů

Komáry můžete efektivně zabít pomocí speciálního zařízení, který využívá tepla a oxidu uhličitého. Hmyz je přilákán a následně chycen do sítě, nádoby nebo ho usmrtí připravená chemikálie. Tento systém může být poměrně drahý, ale v případě, že chcete svou zahradu udržet bez komárů, se skutečně vyplatí. Toto zařízení vás ve skutečnosti nezbaví všech komárů, které na zahradě jsou. Každá zamořená oblast má většinou několik druhů komárů, přičemž ne proti všem z nich jsou připravené odchytové systémy účinné. Vyhněte se elektrickým lapačům. Ukázalo se, že tato zařízení sice zabíjejí velmi efektivně velké množství brouků, ale bohužel i ty užitečné, které nám nijak neškodí. Navíc vydávají poměrně protivný zvuk.

Zdroje: wikiHow

Zdroje: Pixabay.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 14.08.2024
Reklama
Reklama