Jak odstranit skvrnu od vodových barev z džín?

Jak odstranit skvrnu od vodových barev z džín?
Jak odstranit skvrnu od vodových barev z džín? Když si ušpiníte džíny barvou, bývá problém ji z nich dostat. Pokud nebudete jednat rychle, stane se z ní nevzhledný flek, který už z kalhot neodstraníte.

Na postižené místo naneste teplou vodu

Vodové barvy se odstraňují snáze než barvy rozpustné v oleji. Pokud se tedy jedná o barvu rozpustnou ve vodě, prvním krokem je skvrnu namočit teplou vodou. Použijte k tomu zlehka namočený hadřík, který přidržíte na skvrně a necháte džínovinu, aby nasákla vodou.

Vydrhněte skvrnu pracím práškem a teplou vodou

Jakmile látka nasaje dostatečné množství teplé vody, začněte s čištěním skvrny. Naplňte hrnek do poloviny teplou vodou, přidejte jednu čajovou lžičku pracího prášku a zamíchejte. Až se prášek ve vodě rozpustí, naneste roztok na skvrnu pomocí hadříku a vydrhněte jí krouživými pohyby. Pokud je skvrna většího charakteru, začněte jí čistit od jejího okraje a pomalu postupujte směrem ke středu. Tímto způsobem předejdete rozetření barvy na ještě větší plochu.

Zkuste izopropylalkohol

Ačkoli prací prášek je v boji se skvrnami účinný, nemusí je zvládnout odstranit dokonale. V takovém případě naneste na znečištěné místo isopropylalkohol, který by měl pomoci oddělit barvu od látky a tím umožnit vyčištění celé skvrny. Odlakovač na nehty může sice posloužit jako vhodná náhrada isopropylalkoholu, ale dejte si pozor, abyste jím neponičili džínový materiál. Pokud se bojíte, že odlakovač zanechá na látce skvrny, vyzkoušejte ho na malé ploše tam, kde bude případné poničení málo viditelné – např. na vnitřní straně nohavice nebo jejím dolním okraji. 

Vezměte si na pomoc zubní kartáček

Vlákna kartáčku mají tu správnou hrubost a strukturu a jsou ideálním pomocníkem při odstraňování skvrn. Po nanesení isopropylalkoholu vydrbejte skvrnu kartáčkem – výsledky by měly být brzy viditelné

Hoďte kalhoty do pračky

Jakmile jste hotovi se samotným čištěním, dalším krokem by mělo být džíny pořádně vyprat v pračce. Barvám rozpustným ve vodě pračka nijak neublíží, ba naopak by během jednoho vyprání měla zvládnout zcela nebo alespoň částečně odstranit všechny drobné zbytky barvy, které jste nedokázali vyčistit ručně. Jako obvykle se nezapomeňte podívat na cedulku s návodem ke správnému praní daného kusu oblečení a řídit se dle těchto informací.

Pokud je to nutné, zabarvěte skvrnu popisovacím fixem na textil

Pokud je i po všech pokusech o vyčištění skvrna na látce stále patrná, zkuste si opatřit popisovač na textil. Seženete ho v obchodech s uměleckými potřebami nebo ve švadlenkách. Najděte co nejpodobnější barvu, která odpovídá barvě vašich kalhot, a pokuste se skvrnu fixem přetřít. Přestože zde se nejedná o čištění, ale spíše nahrazování jedné skvrny druhou, i tento postup může být úspěšný. Pokud se vám podaří trefit správnou barvu, skvrna nemusí být vůbec vidět.

Zdroje: wikiHow

Zdroje foto: Freepik.com



autor: Helena Stejskalová , Publikováno: 21.08.2024
Reklama
Reklama